Neredi u Španjolskoj

Policija se sukobila s katalonskim separatistima u Barceloni

Separatisti su bacali kante s bojama na policajce, koji su se pokrili štitovima i ulazili su u policijske kombije dok je pločnik na trgu u centru grada ostao šaren od raznih boja.
Vijesti / Svijet | 29. 09. 2018. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija se sukobila u subotu s katalonskim separatistima u središtu Barcelone koji su se okupili kako bi prosvjedovali protiv drugog marša u znak podrške policiji koja zahtijeva više plaće.

Separatisti su bacali kante s bojama na policajce, koji su se pokrili štitovima i ulazili su u policijske kombije dok je pločnik na trgu u centru grada ostao šaren od raznih boja. Demonstranti su također bacali projektile na policajce koji su odgovorili palicama kako bi ih odvratili.

Ranije je katalonska policija intervenirala i formirala barijeru kada su separatisti bacili kantu ružičaste boje na čovjeka koji je sudjelovao u maršu stotinjak ljudi u znak podrške španjolskoj policiji. Policajci su koristili palice kako bi odvratili separatiste i razdvojili suprotstavljene grupe.

Separatisti su ispunili trg u središtu Barcelone, od kojih su mnogi tu proveli i prethodnu noć kako bi prinudili regionalnu vladu da izmjeni rutu marša pristalica španjolske policije.

Napetosti su visoke u španjolskoj sjeveroistočnoj regiji Kataloniji prije obilježavanja godišnice u ponedjeljak nelegalnog referenduma koji je bio umrljan nasiljem kada su se pripadnici španjolske nacionalne policije i Civilne garde sukobili s glasačima i ozlijeđeno je na stotine ljudi.

Prije dva tjedna olicija je morala intervenirati kako bi razdvojila dva posebna skupa katalonskih separatista i španjolskih unionista u Barceloni, regionalnoj prijestolnici.

Ankete javnosti i nedavni izbori pokazuju da je oko 7,5 milijuna stanovnika regije skoro ravnopravno podijeljeno na pristalice i protivnike secesije, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close