Prosvjed protiv poskupljenja goriva

Policija ispalila suzavac i koristila vodeni top protiv demonstranata u Parizu

Pojedini demonstranti pjevali su nacionalnu himnu, a drugi su nosili transparente "Macron, ostavka" i "Macron, lopov".
Vijesti / Svijet | 24. 11. 2018. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija je ispalila suzavac i upotrijebila vodeni top protiv demonstranata u Parizu tijekom prosvjeda zbog rasta cijena goriva i nezadovoljstva radom predsjednika Emmanuela Macrona. 

Kako prenosi Slobodna Europa, nekoliko stotina demonstranata okupilo se na Champs Élyséesu, gdje ih je policija spriječila da krenu ka Elizejskoj palači. Pojedini demonstranti pjevali su nacionalnu himnu, a drugi su nosili transparente "Macron, ostavka" i "Macron, lopov". 

Tenzije su u porastu širom Francuske jer je na prosvjedima prošlog vikenda sudjelovalo više od 250.000 ljudi od Provanse do Normandije.

Francuski ministar unutarnjih poslova Cristophe Castaner pozvao je na mir i najavio je oštre mjere policije u slučaju nemira. Samo u Parizu je raspoređeno oko 3.000 pripadnika sigurnosnih snaga. 

Analitičari ističu da je većina demonstranata nezadovoljna radom Macrona kojeg optužuju da podržava bogatije, a da zanemaruje probleme običnih ljudi. 

Macron je stao u obranu rasta cijene goriva, navodeći da je ta mjera neophodna kako bi se smanjila zavisnost Francuske od fosilnih goriva i najavio da će početkom sljedećeg tjedna iznijeti nove planove kako bi olakšao "energetsku tranziciju", javlja Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close