Novi Zeland

Policajac ubijen, drugi teško ranjen u rutinskoj prometnoj kontroli

"Gubitak policajca je gubitak nekoga tko radi za sve nas, ali i gubitak člana obitelji, nekoga tko je voljen i tko je nečiji prijatelj", kazala je Ardern.
Vijesti / Svijet | 19. 06. 2020. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan novozelandski policajac je ubijen, a drugi teško ranjen u petak tijekom rutinske prometne kontrole, a za napadačem je pokrenuta široka potraga, objavila je tamošnja policija.

Škole u blizini mjesta događaja, do kojeg je došlo u zapadnom dijelu Aucklanda, zatvorene su, a policajci tragaju za počiniteljem, koji je prilikom bijega automobilom ozlijedio i jednu civilnu osobu.

Dvojica policajaca bila su nenaoružana, što je u Novom Zelandu uobičajeno, a oružje nosi samo pripadnici specijalne policije u zračnim lukama odnosno specijalci, javlja Hina.

"Prema dosadašnjem uvidu ništa nije ukazivalo na to da će se dogoditi bilo što neuobičajeno", kazao je šef policije Andrew Coster na konferenciji za medije. On nije naveo što je bio razlog da policija zaustavi automobil kako bi obavila kontrolu.

Na Novom Zelandu, gdje je oružano nasilje relativno rijetko, ubijeni policajac prva je žrtva među snagama reda najmanje za posljednjih deset godina.

Premijerka Jacinda Ardern izjavila je kako je ovo ubojstvo pogubno. "Gubitak policajca je gubitak nekoga tko radi za sve nas, ali i gubitak člana obitelji, nekoga tko je voljen i tko je nečiji prijatelj", kazala je Ardern.

Novi Zeland upravo je dan ranije pooštrio zakone koji se odnose na nošenje oružja, nakon što je napadač prošle godine, u najsmrtonosnijem mirnodopskom napadu u zemlji, ubio u džamiji 51 muslimanskog vjernika u Christchurchu, prenosi Hina.

Parlament je u četvrtak donio zakon o uspostavi novog registra oružja po kojem će nosioci licence morati prijavljivati svaku kupovinu ili prodaju oružja.

Kopirati
Drag cursor here to close