Odlazak

Pola godine do Brexita: Što nas sve čeka

Ako se do 21. siječnja 2019. ne postigne dogovor, britanska vlada mora u pet dana objaviti koji su joj planovi, što je određeno europskim sporazumom o izlasku. May je krajem rujna rekla da je nepostojanje sporazuma bolja opcija od lošeg dogovora.
Vijesti / Svijet | 28. 09. 2018. u 07:39 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još je šest mjeseci do datuma službenog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, a pregovori između Bruxellesa i Londona o tome su, prema riječima britanske premijerke Therese May, u slijepoj ulici, piše Hina.

Ako May uspije postići sporazum s Europskom unijom, njezin plan će još trebati potvrditi razjedinjena Konzervativna stranka i parlament. Ako ne uspije, Ujedinjeno Kraljevstvo bi se moglo suočiti s izlaskom bez sporazuma, novim izborima ili još jednim referendumom.

Ovo su značajni datumi za daljnji razvoj događaja prije službenog izlaska u ožujku iduće godine:

Konferencija konzervativaca - 30. rujna do 3. listopada

Konzervativci često provode svoje godišnje konferencije u grozničavoj atmosferi. May je prošle godine na njoj održala svoj neuvjerljiv govor tijekom kojeg je izgubila glas, a iza leđa su joj padala slova s pozadine pozornice. Ovog puta će skupom svakako dominirati tenzije oko njezinog plana za brexit, a rivali poput bivšeg ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona će vjerojatno iskoristiti priliku kako bi članstvo uvjerili da je stranku bolje da su joj oni na čelu. Iako May na konferenciji želi prvenstveno govoriti o unutarnjoj politici umjesto o brexitu, na skupu će ispitati mnijenje svoje stranke o sporazumu koji planira postići s EU-om.

Europsko vijeće - 18. listopada

May će se sredinom listopada susresti s drugim europskim čelnicima i Europskom komisijom kako bi pokušala zaključiti pregovore oko uvjeta britanskog izlaska i budućem odnosu s Europom. Visoki europski dužnosnici naglašavaju kako će taj susret biti "trenutak istine " za pregovore te da će tada znati je li postignut dovoljan napredak za formaliziranje sporazuma u studenome. Završni dokument će morati pružiti rješenje za trgovinska pitanja i izbjegavanje povratka kontrola na granici između Sjeverne Irske i Republike Irske, koja će postati jedina kopnena granica Ujedinjenog Kraljevstva s EU-om. Obje su strane otkrile kako se razgovori mogu produžiti do studenoga bez ugrožavanja daljnjih rokova.

Posebni summit o brexitu - 17. i 18. studenoga

Čelnici EU-a su na summitu u Salzburgu sredinom rujna dogovorili posebni skup 17. i 18. studenoga na kojem se treba zaključiti sporazum o brexitu. Ako ga do tada bude.

Europsko vijeće - 13. i 14. prosinca

Čelnici članica Europske unije susrest će se ponovo na Vijeću 13. i 14. prosinca. Ako se sporazum ne postigne u studenome, ovaj summit bi mogao biti jedna od posljednjih prilika za dogovor ako će ga parlamenti u Bruxellesu i Londonu biti spremni ratificirati do ožujka.

Glasanje britanskog parlamenta o brexitu - neodređen datum

Za bilo kakav sporazum, postigne li ga uopće, May dobiti podršku u parlamentu. Za to joj treba oko 320 glasova. Njezini konzervativci u tom tijelu od 650 zastupnika imaju 316 mjesta, pa se za većinu oslanjaju na sjevernoirsku stranku DUP koja ima 10 zastupnika. Laburisti su krajem rujna odlučili glasati protiv bilo kakvog dogovora koji premijerka postigne s Bruxellesom, zbog čega bi ona mogla izgubiti na glasovanju u parlamentu ako ne uspije uvjeriti sve zastupnike svoje koalicije. Laburisti su na istom skupu podržali ideju o novom referendumu o brexitu. Neuspjeh premijerkinog plana u parlamentu mogao bi ugroziti njezino vodstvo strankom i dovesti do kolapsa vlade i prijevremenih izbora.

Ratifikacija u Europskom parlamentu - neodređen datum

Sporazum između Britanije i 27 europskih čelnika mora ratificirati i Europski parlament. Ako proces krene u studenome ili čak u prosincu i dalje će biti dovoljno vremena da se do datuma brexita dovrši taj slojevit proces. Konačno glasovanje moglo bi se održati na plenarnoj sjednici od 11. do 14. ožujka. To će razdoblje biti obilježeno kampanjom uoči europskih izbora u svibnju na kojima Britanci više neće sudjelovati. Europski dužnosnici su natuknuli kako bi se mogla tolerirati još jedna odgoda ako se pregovarači jako približe postizanju sporazuma, no mogla bi iznositi najviše nekoliko tjedana jer aktualni EP-a ima posljednju plenarnu sjednicu sredinom travnja, što je daleko iza datuma službeno određenog za brexit.

Izjava u slučaju izostanka sporazuma

Ako se do 21. siječnja 2019. ne postigne dogovor, britanska vlada mora u pet dana objaviti koji su joj planovi, što je određeno europskim sporazumom o izlasku. May je krajem rujna rekla da je nepostojanje sporazuma bolja opcija od lošeg dogovora.

Razdruživanje - 29. ožujka 2019.

Toga datuma Britanci službeno izlaze iz Europske unije. Ako se do toga dana postigne sporazum, nastupa prijelazni period kada će veliki dio europskih pravila i regulacija i biti na snazi, dok vlada u Londonu ne formulira i provede zamjenske mjere za niz pitanja, poput imigracije. Glavni pregovarač EU-a oko brexita Michel Barnier u rujnu je podsjetio kako izlazak iz tog bloka znači i napuštanje 750 međunarodnih sporazuma.

Kraj prijelaznog razdoblja - 31. prosinca 2020.

Krajem 2020. završava prijelazno razdoblje kojem je cilj amortiziranje posljedica brexita na gospodarstvo te smirivanje nestabilnosti. Dosad je dogovoren samo mali dio budućeg odnosa EU-a i Britanije po pitanju trgovine, jedinstvenog tržišta i drugih važnih pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close