Hrvatska

Pokrenuta istraga protiv šestorice časnika bivše JNA zbog raketiranja Banskih dvora

Istragom je obuhvaćeno pet osoba zasad nepoznatog državljanstva i jedan hrvatski državljanin koje tužiteljstvo sumnjiči za pokušaj ubojstva predstavnika najviših državnih tijela
Vijesti / Svijet | 15. 12. 2017. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protiv šestorice umirovljenih časnika bivše JNA, osumnjičenih za raketiranje Banskih dvora ratne 1991. pokrenuta je istraga i određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti kaznenih djela.

Istragom je obuhvaćeno pet osoba zasad nepoznatog državljanstva i jedan hrvatski državljanin koje tužiteljstvo sumnjiči za pokušaj ubojstva predstavnika najviših državnih tijela u pokušaju i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, objavilo je petak zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Tužiteljstvo je navelo samo dob osumnjičenika, a po neslužbenim podacima među njima su nekadašnji general bivše JNA i zapovjednik Ratnog zrakoplovstva u 5. armijskoj oblasti Ljubomir Bajić koji je izdao zapovijed za napad i Slobodan Jeremić, nekadašnji djelatnik komande ratnog zrakoplovstva koji je planirao napad, prenosi Hina.

Uz Bajića i Jeremića, terete se i načelnik 105. lovačke bombarderske pukovnije Đ. M., referent u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva Č. K. i dva pilota izvršitelja R. D. i D. L.

Od ranije je poznato da nitko od njih nije dostupan hrvatskim vlastima, a da se pilot D. L, hrvatski državljanin nalazi u Južnoafričkoj Republici gdje radi kao civilni pilot.

Šestoricu osumnjičenih umirovljenih časnika JNA, tužiteljstvo tereti da su 7. listopada 1991.; tijekom oružanog sukoba hrvatske vojske i JNA na području Hrvatske postupali u cilju da ugroze ustavom propisano državno i društveno uređenje i sigurnost Hrvatske usmrćenjem tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, znajući da će djelovanjem po gusto naseljenom centru Zagreba usmrtiti i druge osobe koje se zateknu u njegovoj blizini i prouzročiti velika razaranja objekata.

Kopirati
Drag cursor here to close