Sukob interesa

Lex Agrokor: Povjerenstvo istražuje Plenkovića, Petrova i Bandića

Pokrenut je postupak i protiv čelnika Mosta Bože Petrova jer je bio jedan od inicijatora neformalne radne skupine.
Vijesti / Svijet | 28. 09. 2018. u 18:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je pokrenulo postupke protiv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića te čelnika Mosta i potpredsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova zbog povrede načela obnašanja javne dužnosti i netransparentnog komuniciranja prema javnosti u slučaju donošenja tzv. "lex Agrokor".

Nakon podužeg iznošenja aktivnosti prilikom izrade "lex Agrokor", zamjenik predsjednice Povjerenstva Davorin Ivanjek predložio je da se protiv Plenkovića pokrene postupak jer nije komunicirao s javnošću o tome tko su članovi neformalne radne skupine, te zbog predlaganja Ante Ramljaka Trgovačkom sudu za izvanrednog povjerenika, kao i nepoduzimanja radnji za onemogućavanje Ramljaka da za svoje savjetnike u krizni menadžment imenuje osobe s kojima je sudjelovao u izradi zakona ili koje su s njim blisko povezane.

To su, rekao je, Tomislav Matić iz Texo managementa, Branimir Bricelj i Marko Delić iz Altera Savjetovanja, Tonči Korunić iz InterCapitala, odvjetnik Boris Šavorić i Zoran Besak iz Zadruge za etično financiranje.

Plenković je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti jer je znao da su te osobe i Ramljak sudjelovale u radu neformalne radne skupine, a nije naveo u očitovanju Vlade podatak da je na zakonu radila neformalna radna skupina koja je održavala sastanke u Vladi.

Ivanjek je rekao kako nisu mogli utvrditi da je Plenković kao člana neformalne radne skupine angažirao odvjetnika Šavorića ili njegovo odvjetničko društvo, već ga je pozvao i angažirao Ramljak.

Također, ne može se zaključiti kako bi Plenković imao saznanja da bi osobe koje su radile u neformalnoj radnoj skupini, kasnije kao podizvođači AlixPartnersa, ostvarili neke prihode, javlja Hina.

Pokrenut je postupak i protiv čelnika Mosta Bože Petrova jer je, kako je izvijestila predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, bio jedan od inicijatora neformalne radne skupine, sudjelovao je na velikom broju njihovih sastanaka, te je u nju predložio Bricelja i Besaka.

Također, u trenutku imenovanja Ramljaka znao je da je on sudjelovao u neformalnoj radnoj skupini, kao i da su to bile i osobe koje je imenovao za savjetnike, a o tome nije izvijestio javnost. Uz to, dodala je Novaković, javnost još uvijek ne zna koja je u tome bila uloga Mosta i Petrova.

Kopirati
Drag cursor here to close