Lombardija i Veneto

Pokrajine u Italiji traže autonomiju

Predsjednik Lombardije Roberto Maroni kasno sinoć u Milanu kazao je kako je prema preliminarnim rezultatima za viši stupanj autonomije glasovalo 95 posto birača
Vijesti / Svijet | 23. 10. 2017. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici dvije bogate talijanske pokrajine Lombardije i Veneta većinom glasova na referendumu održanom u nedjelju podržali su zahtjev za veći stupanj autonomije.

Talijanska novinska agencija ANSA javlja da je na referendumu u pokrajini Veneto glasovalo 59,7 posto registriranih birača i da je zadovoljen uvjet natpolovičnog odziva, objavila je Anadolija.

Odziv birača na referendumu u Lombardiji bila je 40 posto, ali u toj regiji nije bio postavljen uvjet natpolovične izlaznosti.

Predsjednik Lombardije Roberto Maroni kasno sinoć u Milanu kazao je kako je prema preliminarnim rezultatima za viši stupanj autonomije glasovalo 95 posto birača, a da je protiv te ideje bilo svega tri posto birača.

Luca Zaia, predsjednik Veneta, je u Veneciji kazao da je 98 posto birača glasovalo za veću autonomiju te regije.

Riječ je o dvije sjeverne pokrajine u kojima živi četvrtina talijanske populacije i koje daju skoro trećinu bruto nacionalnog proizvoda te zemlje. Referendum je organiziran kako bi pokrajinske vlade imale dodatno opravdanje za borbu za viši stupanj autonomije u poreskoj, imigracijskoj, obrazovnoj i drugim politikama.

Lombardija i Veneto godišnje u talijanski proračun pune po oko 50 milijardi eura novca prikupljenog od poreza, a talijanski mediji javljaju da jučerašnji referendumi koštali 65 milijuna eura, prenosi Anadolija.

U sljedećem bi razdoblju bi pokrajinske vlasti iz Venecije i Milana sa službenim Rimom trebale voditi intenzivnije pregovore o višem stupnju autonomije.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close