Žele dijalog

Žele dijalog ali...: Pogoršavaju se odnosi Kube i Amerike

Kubansko-američki odnosi zatoplili su za mandata američkog predsjednika Baracka Obame da bi pod Trumpom ponovo nastupilo zahlađenje
Vijesti / Svijet | 17. 09. 2018. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odnosi Kube i Sjedinjenih Država pogoršavaju se, kazao je kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel u nedjeljnom televizijskom intervjuu, pozivajući američkog predsjednika Donalda Trumpa na dijalog baziran na uzajamnom poštovanju.

"Ne odbacujemo mogućnost dijaloga ali on se mora bazirati na poštovanju, ne smije se uvjetovati određenim našim uvjerenjima", istaknuo je kubanski predsjednik za televizijsku postaju Telesur. Dodao je također da njegova vlada nije optimistična u pogledu održavanja sastanka ako "vlada Sjedinjenih Država ustraje u svom skandaloznom stajalištu", piše Hina.

Kubansko-američki odnosi zatoplili su za mandata američkog predsjednika Baracka Obame da bi pod Trumpom ponovo nastupilo zahlađenje, nakon što je aktualni američki predsjednik ponovo ograničio putovanja i postrožio američki ekonomski embargo susjednoj otočnoj državi.

Američki su pak diplomati u Havani od prošle godine mete misterioznih "akustičnih napada", koji su im uzrokovali niz zdravstvenih problema. Izvor napada i dalje nije poznat, napominje agencija dpa. U drugom dijelu nedjeljnog intervjua kubanski je predsjednik branio dio novog ustava kojim se utire put legalizaciji istospolnih brakova.

"Mislim da se priznavanje braka među ljudima, bez ograničenja, nadovezuje na princip eliminacije svih vrsta diskriminacije u društvu", kazao je Diaz-Canel.

Kopirati
Drag cursor here to close