Makedonija

Podignuta zastava NATO-a u Skoplju

Makedonija, koja će "uskoro nositi geografski precizno ime Sjeverna Makedonija", ovih dana započinje iduću kompleksnu etapu izgradnje države po europskim standardima.
Vijesti / Svijet | 12. 02. 2019. u 18:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svečanoj ceremoniji danas je na jarbolu ispred zgrade Vlade Makedonije podignuta zastava NATO-a. Ceremoniji je prisustvovao šef Ureda NATO u Skoplju Zoran Janković i predstavnici parlamenta, vlade, vojske Makedonije, diplomatskog kora, kao i vojni atašei i predstavnici vjerskih zajednica.

Nakon što je zastava NATO-a podignuta pored zastave Makedonije, makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da je njegova zemlja uspjela da se sa "sporednog balkanskog kolosijeka, na kojem je čekala decenijama, vrati na glavni autoput ka Europi", prenosi Beta.

"Zastava NATO-a, zajedno s europskom i našom zastavom određuje našu i budućnost naših pokoljenja. To nije samo simbolika, to je realnost. To je nova stranica u našoj povijesti", rekao je Zaev koji je govor završio riječima: "Da živi europska Republika Sjeverna Makedonija, da živi Europa, da živi NATO, da žive građani!".

Prema njegovim riječima, Makedonija, koja će "uskoro nositi geografski precizno ime Sjeverna Makedonija", ovih dana započinje iduću kompleksnu etapu izgradnje države po europskim standardima.

"Započinjemo eru izgradnje demokratskog društva ravnopravnih građana, koji streme da osvoje europske vrijednosti. Niko nas više neće blokirati spolja. Odlukama našeg i grčkog parlamenta pozivom članica NATO već sudjelujemo u radu najmoćnijeg saveza na svijetu", rekao je makedonski premijer.

Kako je istaknuo, makedonski građani mogu da budu spokojni i potpuno sigurni da završavanjem ratifikacije u parlamentima svih saveznika, njihova zemlja, "koja će uskoro nositi geografski precizno ime Sjeverna Makedonija, postaje 30. punopravna članica NATO-a s pravom glasa".

"Tim činom postajemo sigurna zemlja, postajemo svoj na svom", rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.

S pročelja zgrade vlade Makedonije u središtu Skoplja jučer je već uklonjen natpis "Vlada Republike Makedonije" u okviru priprema za promjenu imena države, što je obveza iz dogovora s Grčkom o rješavanju spora oko imena i uvjeta za NATO i europsku integraciju zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close