Titograd

Podgorica podiže spomenik Josipu Brozu Titu

Odluka o podizanju spomenika Titu ne predstavlja jugonostalgiju, već dokaz da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj orijentaciji.
Vijesti / Svijet | 30. 10. 2018. u 21:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podgorica, nekadašnji Titograd, uskoro ima namjeru podići spomenik Josipu Brozu Titu, odlučili su u utorak odbornici Skupštine glavnog grada Crne Gore.

Gradonačelnik i inicijator te ideje Ivan Vuković kazao je kako odluka o podizanju spomenika Titu ne predstavlja jugonostalgiju, već dokaz da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj orijentaciji.

"Antifašizam u Crnoj Gori je živ i država nema namjeru skrenuti s tog puta“, poručio je Vuković, ocijenivši da u “Titovo vrijeme režim nije bio demokratski, ali su alternative tom režimu bile mnogo gore”, javila je Radiotelevizija Crne Gore.

U obrazloženju odluke navodi se da se na taj način trajno čuva uspomena na istaknutu osobu, revolucionara, borca protiv fašizma i jednog od najvećih svjetskih državnika 20. stoljeća. Navodi se i da je Tito iznimno poštivao Crnu Goru i njezinu povijest.

"Uvijek spreman da joj za njene podvige oda najveće priznanje i pomogne u svemu što, za njegova vremena, nije mogla ili smjela sama učiniti", stoji u obrazloženju.

Podsjeća se između ostaloga da je Tito bio jedinstven primjer u povijesti borbe protiv fašizma jer je kao zapovjednik vojske bio stalno na čelu svojih boraca i da je u toj borbi bio i ranjen.

Kopirati
Drag cursor here to close