Neprihvatljivo

Podgorica osudila novo upletanje Moskve

Veleposlanstvo Rusije u Crnoj Gori ranije u utorak prenijelo je na svom Facebook profilu priopćenje ministarstva vanjskih poslova te zemlje, u kojem se navodi da ozbiljnu zabrinutost izaziva situacija nastala u Crnoj Gori.
Vijesti / Svijet | 31. 12. 2019. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podgorica osudila novo neprihvatljivo upletanje Moskve

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u utorak Rusiju da je komentiranjem novog Zakona o  slobodi vjeroispovijesti, nastavila upletati se u unutarnja pitanja Crne Gore.

Usvojeni zakon sukladan je međunarodnim konvencijama, piše MPV.

"Crna Gora, kao samostalna i suverena zemlja donijela (je) jedan pravni akt"  koji je u cjelini usuglašen s mišljenjem Venecijanske komisije, Vijeća Europe, a s njim su se suglasile sve vjerske zajednice i svi njihovi predstavnici u Crnoj Gori osim SPC", navodi se u tekstu.

Podgorica se u kontekstu upletanja u unutarnja pitanja Crne Gore prisjeća listopada 2016. kada su dvojica ruskih državljana, agenata tajne službe GRU potpomognuti zastupnicima prosrpskog Demokratskog fronta pokušali, na dan parlamentarnih izbora, izvesti državni udar u Crnoj Gori, za što su i osuđeni u odsutnosti.

Veleposlanstvo Rusije u Crnoj Gori ranije u utorak prenijelo je na svom Facebook profilu priopćenje ministarstva vanjskih poslova te zemlje, u kojem se navodi da ozbiljnu zabrinutost izaziva situacija nastala u Crnoj Gori zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, prenosi HINA.

"Komentarom Departmana za informacije i štampu Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica još jednom se, poslije izvjesnog zatišja, na žalost potvrđuje kontinuitet neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog miješanja Rusije u unutarnje stvari jedne suverene, sekularne, europske države, članice NATO-a i kandidata za članstvo u EU", priopćio je crnogorski MVP.

"Nadali smo se da su iz događaja iz listopada  2016. izvučene određene pouke i da su odnosi Crne Gore i Rusije oprezno i korak po korak krenuli normalnijim tokom. Komentari ruskog MID-a poput ovoga o kome je riječ ozbiljno ugrožavaju ovakav trend", poručuje crnogorski MVP.

Crnogorska Skupština u petak je usvojila zakon o slobodi vjerosipovjesti koji predviđa da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine.

„Novi zakonodavni akt između ostalog omogućava crnogorskim vlastima povlačenje iz upotrebe Srpske pravoslavne crkve (SPC) preko 650 religioznih objekata sa perspektivom njihove predaje raskolničkoj nepriznatoj „Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“, ocijenio je ruski MVP. .

Usvajanju za Moskvu sporngo zakona u crnogorskoj skupštini prethodio je incident u kojem su zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta pirotehničkim sredstvima te napadom na predsjednika parlamenta Ivana Brajovića pokušali spriječiti glasanje, nakon čega su svi uhićeni a trojica zadržana u pritvoru.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) smatra da je zakon paravan za otimanje njezinih crkava i manastira u Crnoj Gori.

Prijedlog zakona je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana SPC-u koji u Crnoj Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.

Kopirati
Drag cursor here to close