Protjerivanje diplomata

Počinje novi hladni rat s Rusijom

SAD su protjerale 60 ruskih diplomata, Njemačka i Poljska navode da su zatražili od ruskih diplomata da napuste njihove zemlje, a ostale članice EU učinile su slične poteze.
Vijesti / Svijet | 26. 03. 2018. u 16:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u ponedjeljak da 14 država članica EU protjeruje rusko diplomatsko osoblje zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripala u Britaniji.

Tusk je kazao da bi blok mogao uvesti dodatne mjere protiv Rusije, uključujući i nova protjerivanja u sljedećim danima i tjednima.

Koordinirane objave

U koordiniranim objavama protjerivanja u ponedjeljak, Češka Republika je priopćila da protjeruje tri člana osoblja ruske ambasade u Pragu. Premijer Anfrej Babis kazao je da je ta mjera izražavanje solidarnosti s Britanijom.

Nizozemska je priopćila da protjeruje dvojicu ruskih obavještajnih službenika, dok Estonija navodi da će u roku od tjedna protjerati ruskog vojnog atašea.

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će Italija  protjerati dvojicu ruskih diplomata iz ambasade u roku od tjedna, prenosi Associated Press.

Ukrajina protjeruje 13 ruskih diplomata, djelujući u skladu sa SAD-om i članicama EU-a, objavio je danas ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

On je na Facebooku objavio da Ukrajina djeluje "u duhu solidarnosti" sa svojim "britanskim partnerima i transatlanskim saveznicima".

I Hrvatska se solidarizira

U međuvremenu je i predsjednik vlade RH Andrej Plenković objavio je u ponedjeljak da će Hrvatska protjerati jednog ruskog diplomata iz Hrvatske zbog trovanja dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala. Danas ćemo donijeti odluku o proglašavanju jednog akreditiranog ruskog diplomatskog predstavnika u Republici Hrvatskoj nepoželjim, objavio je premijer na tiskovnoj konferenciji u Banskim dvorima.

Podsjetimo, SAD su protjerale 60 ruskih diplomata, Njemačka i Poljska navode da su zatražili od ruskih diplomata da napuste njihove zemlje, a ostale članice EU učinile su slične poteze.

Rusija i Ukrajina u neprijateljskim su odnosima od ruske aneksije ukrajinskog Krimskog poluotoka 2014. godine i podrške Moskve proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Odgovor Rusije

Porošenko je danas pozvao na "podizanje cijene" za Moskvu putem novih finansijskih i ekonomskih sankcija, prenosi agencija AP.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo da će odgovoriti na odluku SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja EU-a da protjeraju ruske diplomate, a njihove vlade je optužila da slijepo slijede svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom.

Ministarstvo je priopćilo da su protjerivanja diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala u engleskom gradu Salisburyju neprijateljski čin i provokativna gesta.


Sergej Skripal dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon razmjene špijuna između SAD-a i Rusije 2010.

Odnosi između Britanije i Rusije zategnuti su od ubojstva bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinenka u Londonu 2006. Britanska istraga utvrdila je da je njegovo ubojstvo vjerojatno odobrio predsjednik Vladimir Putin.

Skripal, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, osuđen je u Rusiji 2006. po optužnici da je špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 na 13 godina zatvora. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Državama, prema tadašnjim medijskim izvješćima.

Kopirati
Drag cursor here to close