Tirana

Počeo sastanak lidera Zapadnog Balkana, prosvjedi protiv Vučića

Aktivnosti se završavaju zajedničkom konferencijom za medije lidera sudionika sastanka.
Vijesti / Svijet | 21. 12. 2019. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Tirani je u subotu započeo službeni susret lidera Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Crne Gore, u okviru sastanka o produbljavanju suradnje "Četiri slobode EU", a koji je popraćen prosvjedima protiv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku nazoče premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kao i predsjednik Crne Gore Milo Đukovanović.

Prije početka službenog sastanka lideri sudionici pozvani na summit posjetili su područja koja su pogođena zemljotresom u Draču 26. studenog. Nakon posjete Draču, u Tirani je započela sesija lidera, a zatim i plenarno zasjedanje delegacija zemalja sudionica.

Aktivnosti se završavaju zajedničkom konferencijom za medije lidera sudionika sastanka.

Sastanku nazoče i predstavnici Svjetske banke, Sjedinjenih Američkih Država i Europske komisije.

Za vrijeme održavanja sastanka, održan je prosvjedni skup građana, aktivista civilnog društva, kao i predstavnika Udruženja "Čamerija”.

Prosvjed je, kao i noć prije, održan na Bulevaru mučenici nacije ispred zgrade hotela u kojem se održava summit.

Sudionici protesta nosili su zastave Albanije, kao i transparente na kojima je pisalo "Kosovo je moja skupa krv koja se ne poklanja", "Želimo suradnju s Kosovom, a ne Srbijom", a upućena je i poruka albanskom premijeru da se "bavi građanima pogođenim zemljotresom, a ne novom Jugoslavijom", čime je izraženo neslaganje idejom o formiranju takozvanog balkanskog "mini Schengena".

Summit osigurava veliki broj pripadnika policije, kako bi se spriječio eventualni incident, budući da je sinoć došlo do sukoba između snaga sigurnosti i aktivista Pokreta "Samoopredjeljenje", a prosvjednici su pokušali da probiju policijski kordon.

Današnji sastanak u Tirani nastavak je predhodna dva susreta ove razine, održana u rujnu u Novom Sadu, u Srbiji, i studenom u Ohridu, u Sjeveroj Makedoniji.

Kosovo je odbilo sudjelovanje na sastanku u Tirani, iako je bilo pozvano. Predsjednik Kosova Hashim Thaci je prethodno odbio i sudjelovanje na ohridskom summitu u studenom, zato što Kosovo nije bilo pozvano na prvi sastanak u listopadu u Novom Sadu. Thaci je ocijenio da su pozivi i inicijative za regionalnu suradnju potpuno besmisleni, dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju Kosovo.

Kopirati
Drag cursor here to close