Vjerni svom sustavu

Počeo kongres Komunističke partije Kine: Xi obećao izgradnju moderne kine

Konger Komunističke partije traje tjedan dana iza zatvorenih vrata i kulminira izborom novog Politbiroa koji će vladati zemljom.
Vijesti / Svijet | 18. 10. 2017. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski predsjednik Xi Jinping u srijedu je otvorio kongres Komunističke partije, obećanjem da će izgraditi "modernu socijalističku zemlju" koja nikada neće kopirati političke sustavu ostalih i ostat će otvorena prema svijetu.

Xijev govor dotaknuo se brojnih tema i njime je otvoren Kongres koji se održava dva puta u desetljeću, traje tjedan dana uglavnom iza zatvorenih vrata i kulminira izborom novog Politbiroa koji će vladati zemljom od 1,4 milijardi stanovnika tijekom sljedećih pet godina.

Kineski čelnik je izložio svoju viziju govoreći pred više od 2.000 izaslanika u pekinškoj Velikoj dvorani naroda, među kojima je i 91-godišnji bivši predsjednik Jiang Zemin.

''Tijekom dugog razdoblja teškog rada, socijalizam s kineskim licem ušao je u novu eru, ovo je novi povijestni pravac u razvoju zemlje'', izjavio je Xi u govoru koji je prenosila državna televizija širom zemlje.

Kina će ublažiti pristup svom tržištu za strana ulaganja i proširit će svoj sektor usluga, produbit će tržišno orijentiranu reformu svog financijskog sustava, istovremeno jačajući državne firme, kazao je.

''Kineski politički sustav je najširi, najiskreniji, najefikasniji način da se zaštite temeljni interesi naroda. Ne bismo trebali mehanički kopirati političke sustave drugih zemalja'', izjavio je  Xi, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close