Maaloula

Pobunjenici se povukli s ulaza u stari kršćanski grad

Vijesti / Svijet | 06. 09. 2013. u 08:28 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pobunjenici su se povukli s jednog od ulaza u grad Maaloulu nad kojim su u srijedu preuzeli kontrolu, priopćila je opozicija naglasivši želju da se sačuvaju vjerski i arheološki spomenici ovog starog kršćanskog grada sjeverno od Damaska.

"Postrojbe Slobodne sirijske vojske uništile su u srijedu vojne položaje u Maaluli i Džabadinu koje je držala sirijske vojska na cesti koja povezuje Damask i Homs, nakon žestokih sukoba s režimskim snagama", navodi se u priopćenju koje je Sirijska nacionalna koalicija izdala u noći s četvrtka na petak.

"Slobodna vojska se pozicionirala nekoliko sati u okolini grada, ali nije napala ni jednu crkvu ni manastir", priopćila je opozicija.

Koalicija je naglasila da namjerava "štititi sve Sirijce bez obzira koje su religije, rase, vjere i političke pripadnosti i da će čuvati vjersko nasljeđe u Siriji svim mogućim sredstvima".

Grad Maaloula, koji je udaljen 55 kilometara od Damaska, jedno je od najslavnijih kršćanskih mjesta u Siriji, u kojem stanovnici govore aramejski, jezik Isusa Krista. Većina kršćana su grkokatolici.

Kopirati
Drag cursor here to close