Pustili taoce na slobodu

Pobunjenici počeli napuštati enklavu u južnom Damasku

Državna televizija prikazala je žene, djecu i muškarce, uključujući i nekolicinu vojnika, kako plaču i grle jedni druge u autobusu
Vijesti / Svijet | 01. 05. 2018. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deseci taoca koje su držali militanti na sjeveru Sirije stigli su u utorak do područja pod kontrolom vojske, čime je započeto ispunjavanje dogovora po kojem pobunjenici mogu napustiti Yarmouk, enklavu na jugu Damaska, priopćili su državni mediji i promatrači.

Državna novinska agencija SANA javlja da su 42 osobe oslobođene u okviru ispunjavanja prvog dijela sporazuma, te da su stigle na vladinu teritoriju u blizini razgraničenja pored grada Aleppa, prenosi Reuters.

Državna televizija prikazala je žene, djecu i muškarce, uključujući i nekolicinu vojnika, kako plaču i grle jedni druge u autobusu. Pobunjenici su oteli ove ljude u jednom selu u Idlibu dok su harali tom pokrajinom prije tri godine.

Južno od Damaska, autobusi su prevezli 200 boraca i članova njihove rodbine iz enklave Yarmouk, po dogovoru o razmjeni između vlade i pobunjenika, priopćila je Sirijska obzervatorija za ljudska prava.

Ovaj konvoj je stigao na isto mjesto u blizini Aleppa u ranim satima ujutro, kazali su iz ove posmatračke organizacije.

Borci iz grupe Hayat Tahrir al-Sham, koja je nekad bila povezana s al-Qaedom, idu u Idlib na sjeverozapadu u blizini granice s Turskom.

Kopirati
Drag cursor here to close