Neprimjereno

Po kraljevoj naredbi: Princeza odustaje od kandidature za premijerku

Kralj Vajiralongkorn u petak je "neprimjerenom" nazvao težnju njegove sestre, princeze Ubolratana da se domogne političke moći.
Vijesti / Svijet | 09. 02. 2019. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka koja je tajlandsku princezu kandidirala za premijerku postupit će po želji kralja koji se tome protivi, objavio je u subotu BBC. Stranka Thai Raksa Chart saveznik je bivšeg, kontroverznog premijera Thaksina Shinawatre.

Kralj Vajiralongkorn u petak je "neprimjerenom" nazvao težnju njegove sestre, princeze Ubolratana da se domogne političke moći.

Ta bi kandidatura bila u suprotnosti s tradicijom po kojoj se tajlandska kraljevska obitelj ne bavi politikom. U stranci kažu da "će poslušati kraljevsku naredbu, ostajući odani kralju i kraljevskoj obitelji".

To je odgovor na priopćenje kraljevske palače u kojem se kaže da bi taj bi taj čin bio "suprotan nacionalnoj kulturi".

Princeza Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, 67-godišnja starija sestra kralja Mahe Vajiralongkorna, trebala je biti kandidatkinja stranke odane zbačenom premijeru Shinawatri, političaru u središtu političkih turbulencija i rivalskih uličnih prosvjeda koji godinama pogađaju tajlandsko društvo.

Ubolratana je najstarija kći kralja Bhumibola. Rođena je 1951. u Lausanni, a studirala je matematiku i biokemiju.Jedan od vodećih protukandidata na izborima 24. ožujka trebao joj je biti aktualni premijer Prayuth Chan-ocha, čelnik vladajuće vojne hunte koji je također svoju kandidaturu najavio u petak.

Tajland je ustavna monarhija od 1932., no kraljevska obitelj ima ogroman utjecaj i milijune pobornika.

Ubolratana se kraljevske titule odrekla 1972. kad se udala za Amerikanca Petera Jensena, svog kolegu sa sveučilišta MIT. Živjela je u SAD-u više od 26 godina prije no što su se 1998. razveli.

Sukobi između kraljevskih elita u Bangkoku i Thaksina čiji su pobornici većinom iz manjih sredina već gotovo 15 godina dovode do uličnih prosvjeda, vojnih pučeva i nasilnih sukoba.

Analitičari promišljaju je li nominacija princeze pokušaj da se nadiđe taj razdor, uz podršku kralja koji je na vlast stupio nakon smrti oca 2016., ili je to hrabar potez thaksinovaca da potkopaju kraljevsku privlačnost stranaka odanih vlastima.

Tajlandska ustavna monarhija ima ograničene moći, no uživa veliku odanost iznimno imućne poslovne elite i vojske koja dominira politikom putem čestih pučeva.

Kraljevsku obitelj štiti i jedan od najstrožih zakona na svijetu o vrijeđanju časti veličanstva koji predviđa do 15 godina zatvora za svaku uvredu upućenu kralju, kraljici, nasljedniku ili regentu.

Taj zakon onemogućava svaku otvorenu raspravu o ulozi kraljevske obitelji i potiče autocenzuru tajlandskih medija, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close