Oprema

Plenković: Rafale stižu u Hrvatsku 2024.

Istaknuo je i da su sve države koje su sudjelovale u procesu nabave bitne i nama partnerske i prijateljske - SAD, Švedska, Izrael i Francuska.
Vijesti / Svijet | 28. 05. 2021. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvanaest rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih aviona Rafale F3R stizat će sukcesivno u Hrvatsku 2024. godine u vrlo kratkom roku, izjavio je premijer Andrej Plenković u petak nakon sjednice Vlade, na kojoj je objavljeno prihvaćanje francuske ponude od 999 milijuna eura.

Dugoročno rješenje

"Svi ponuditelji imali su jednak tretman, sve četiri ponude uzete su u obzir i odabir je najpovoljniji u pogledu cijene. Što se tiče kvalitete zrakoplova, dugoročno je to najbolje rješenje za Hrvatsku", rekao je premijer na konferenciji za novinare obrazlažući odluku Vlade da se prihvati francuska ponuda.

Hrvatska će nove zrakoplove obročno otplaćivati od početka iduće godine do 2025. tako da to neće ugroziti ulazak u eurozonu, ustvrdio je Plenković i ponovio da je u cijenu uključeno sve što se tiče aviona, simulatora i obuke pilota.

Video: Dassault Rafale in Action

Istaknuo je i da su sve države koje su sudjelovale u procesu nabave bitne i nama partnerske i prijateljske - SAD, Švedska, Izrael i Francuska.

Na natječaju za kupnju nove generacije borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uz odabrani Rafale, bili su ponuđeni novi američki F-16 Block 70, novi švedski JAS 39 Gripen C/D i rabljeni izraelski F-16 Barak.

"Francuska je članica EU-a, jedina nuklearna sila nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva, članica Sjevernoatlantskog saveza, a i jedina članica EU koja je stalna članica Vijeća sigurnosti. To je zemlja s kojom imamo potpisano strateško partnerstvo 2010. i uvjeren sam da će ovaj odabir biti poticaj za nadogradnju partnerstva i bilateralnih odnosa”, kazao je Plenković.

Veleposlanstvo SAD-a podržalo odluku Vlade

Najavio je da će ugovor koji će se sklopiti s francuskom državom biti kvalitetno napisan i uređen te da će sve biti napravljeno u najbržem roku.

"Ovaj odabir ne može poljuljati naš odnos sa SAD-om, a veleposlanstvo SAD-a već je reagiralo i dalo nam potporu”, istaknuo je.

Što se tiče smještaja zrakoplova kada dođu u Hrvatsku, Plenković kaže da će trebati malo ulaganja u infrastrukturu, no ne vidi problem da budu u Zagrebu.

“Ovo je prva hrvatska vlada koja je preuzela odgovornost osigurati višenamjenske borbene avione. Odabrana je najpovoljnija ponuda, održivo je plaćanje i održiva je obuka pilota. Vijek trajanja postojećih MiG-ova 21 je do 2024. i tada ćemo imati prelazak na ove borbene avione četvrte generacije", poručio je Plenković.

Kopirati
Drag cursor here to close