Hrvatska

Plenković odbacio optužbe da je u istrazi u Agrokoru riječ o političkom progonu

Hrvatski premijer odbacuje optužbe da je u pogledu istrage u Agrokoru riječ o političkom progonu
Vijesti / Svijet | 16. 10. 2017. u 20:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak, u povodu prvih uhićenja u slučaju Agrokor, da neće komentirati proces koji vode policija i DORH, ustvrdivši kako se Vlada u zadnjih deset mjeseci, otkad je postalo jasno da situacija u toj kompaniji nije dobra, ponašala odgovorno te da svojim komentarima i porukama u javnosti nije željela doprinijeti rušenju koncerna.

"Mi smo komunicirali da se lopta smiri i to smo radili odgovorno, svjesno i namjerno", kazao je.

Ponavlja kako nije dolazilo u obzir da Vlada ne napravi ništa, kao ni to da se Agrokor nacionalizira, a što su, kako je istaknuo, sugerirali neki od političkih čelnika, prenosi Hina.

To bi značilo da obveze privatne kompanije padnu na teret poreznih obveznika, a to nije dolazilo u obzir, kao ni da se Agrokoru dade novac jer bi se u kratkom roku nešto saniralo, ali srednjoročno došlo bi se u istu situaciju, ustvrdio je.

"Jedina realna opcija, temeljem komparativne analize, bilo je donošenje posebnog zakona za trgovačka društva od sistemskog značaja, iza kojega stojimo", naglašava Plenković ističući da je tzv. lex Agrokor omogućio izbjegavanje velikog gospodarsko-financijskog tsunamija, što smatra ključnim i najbitnijim.

Hrvatski premijer odbacuje optužbe da je u pogledu istrage u Agrokoru riječ o političkom progonu.

"Nema nikakvog političkog progona. Možda je to našoj javnosti iz nekakvih praksi do sada neshvatljivo, ali ne postoji nikakav nalog Vlade, mene, bilo koga u HDZ-u, na bilo koji i najmanji način, bilo kome u policiji i DORH-u što, kako i kada da radi. Otklanjam tezu o bilo kakvom političkom progonu bilo koga, a ne samo ljudi koji su povezani s ovim trenutnim slučajem", naglasio je.

Kopirati
Drag cursor here to close