Nova Vlada RH

Plenković objavio imena ministara

Nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Plenković je u izjavi novinarima predstavio imena ministara u novoj vladi
Vijesti / Svijet | 20. 07. 2020. u 18:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak popodne nakon sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a objavio je imena ministara u novoj vladi koje će imati 18 članova.

Nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Plenković je u izjavi novinarima predstavio imena ministara u novoj vladi. ''Dobili smo apsolutnu podršku na sastanku u stranci. Program vlade se finalizira i bit će predstavljen uskoro. Išli smo na smanjivanje ministarstava, a četvero kolega iz prošle vlade prelaze u Sabor", rekao je Plenković.

Premijer  je objavio da će ministar branitelja biti Tomo Medved,  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  financija  Zdravko Marić, turizma i sporta  Nikolina Brnjac,  ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije  Nataša Tramišak, znanosti i obrazovanja  Radovan Fuchs.

 Ministar gospodarstva i održivoga razvoja bit će Tomislav Ćorić,  ministar graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine - Darko Horvat, ministar obrane  Mario Banožić, ministar uprave i pravosuđa - Ivan Malenica, ministra rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike - Josip Aladrović. 

Ministrica kulture i medija bit će Nina Obuljen Koržinek,  vanjskih poslova - Gordan Grlić Radman,  zdravstva - Vili Beroš,  ministrica poljoprivrede - Marija Vučković,  ministar mora, prometa i infrastrukture - Oleg Butković

Vlada će imati 18 članova, četiri potpredsjednika, Tomu Medveda, Davora Božinovića, Zdravka Marića i Borisa Miloševića, rekao je Plenković, prenosi Hina.

Vlada će imati 18 članova i četiri potpredsjednika

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da su svi predloženi ministri na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a dobili apsolutnu podršku navevši da će nova vlada imati 18 članova i četiri potpredsjednika.

„Vlada će imati 18 članova i četiri potpredsjednika. To su Tomo Medved koji je i ministar hrvatskih branitelja, Davor Božinović koji će biti i ministar unutarnjih poslova, potpredsjednik i ministar financija Zdravko Marić te Boris Milošević koji će kao potpredsjednik vlade biti zadužen za društvene djelatnosti, ljudska i manjinska prava”, kazao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Izvijestio je i da će Mario Banožić bit ministar obrane, Ivan Malenica ministar pravosuđa i uprave, Marija Vučković ministrica poljoprivrede, Oleg Butković ministar mora, prometa i infrastrukture, Tomislav Ćorić ministar gospodarstva i održivog razvoja, Nataša Tramišak ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova te Josip Aladrović ministar rada i mirovinskog sustava te obitelji i socijalne politike. Ministrica turizma i sporta bit će Nikolina Brnjac, Vili Beroš ministar zdravstva, Nina Obuljen Koržinek ministrica kulture i medija, a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te će ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine biti Darko Horvat.

Plenković je izvijestio i da su za predsjednika Hrvatskog sabora jednoglasno predložili Gordana Jandrokovića, za potpredsjednike akademika Željka Reinera i Antu Sanadera. Za predsjednika Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru predložen je Branko Bačić te troje zamjenika – Branku Juričev Martinčev, Miru Totgergelija te Josipa Borića.

Naveo je i da se finalizira program Vlade koji će, kako očekuje, u četvrtak predstaviti u Hrvatskom saboru.

Upitan što je bilo presudno kod izbora novih ministara, Plenković je podsjetio da su išli na smanjivanje broja ministarstava sa 20 na 16 zahvalivši bivšim ministrima, koji će sada biti zastupnici u Hrvatskom saboru, na njihovu dosadašnjem doprinosu – Vesni Bedeković, Draženu Bošnjakoviću , Gariju Cappelliju i Marku Paviću. „Oni će preuzeti odgovorne dužnosti u Hrvatskom saboru”, rekao je.

Banožić će opravdati dobiveno povjerenje

Upitan koje su kvalitete Banožića za novog ministra obrane, Plenković je rekao da je njegov odabir bio na čovjeku mlađe generacije jer smatra da se vojskom i oružanim snagama može baviti i netko tko zbog svojih godina nije sudjelovao Domovinskom ratu te netko tko ima iskustvo na razini vlade i brzo će „pohvatati konce” onoga što treba nastaviti na razini ministarstva obrane. Smatra kako smo imali sreću da su u prvoj vladi sudjelovala dva generala pobjedničke Hrvatske vojske – Damir Krstičević i Tomo Medved, koji su odradili odličan posao.

„Sada za ovaj ciklus želimo da to bude netko drugi s nekim drugim profilom. Siguran sam da će Banožić opravdati dobiveno povjerenje”, kazao je Plenković. Za petak je i najavio prvu sjednicu nove vlade na kojoj će u prvo čitanje u Hrvatski sabor biti upućen Zakon o obnovi Grada Zagreba.

„Kao što sam i obećao, to će biti prvi zakonski prijedlog nove vlade. Bit će tu još nekoliko zakonskih prijedloga vezanih za financiranje obnove Grada Zagreba od posljedica potresa i još neki međunarodni ugovori”, poručio je. Plenković smatra kako bi bilo bolje da taj zakon ide u dva saborska čitanja. „Naš je pristup temeljit, sustavan, uključiv i srednjoročan. To je srednjoročni proces obnove Zagreba”, rekao je. Ocijenio je i da bi krajem kolovoza taj prijedlog zakona mogao biti u drugom čitanju, prenosi Hina.

Naveo je i kako su njegovi razgovori s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen rezultirali time da ćemo dobiti oko 89 milijuna eura iz europskog fonda solidarnosti, a kada se do kraja procesuira naš cijeli zahtjev bit će više od 500 milijuna eura.

Plenković je ponovio da će smanjiti broj dužnosnika regionalne i područne samouptave te će ići na funkcionalna spajanja općina. Drži kako sada imamo previše lokalnih dužnosnika, a ministar Malenica će o detaljima izvijestiti javnost.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close