Pismo

Tko je zakinut u EU? Premijeri traže hitan sastanak

”Proteklih dana smo saznali da se, suprotno tumačenju, isporuka cjepiva od strane farmaceutskih tvrtki pojedinim članicama EU-a ne vrši se ujednačeno”, stoji u pismu.
Vijesti / Svijet | 13. 03. 2021. u 18:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s čelnicima vlada Austrije, Bugarske, Slovenije, Češke i Latvije potpisao je pismo koje je upućeno predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu.

“Upravo je radi ubrzavanja distribucije cjepiva i inzistiranja Hrvatske da se isporuče doze koje su ugovorene, premijer Plenković i boravio u Bruxellesu u četvrtak i petak, gdje se sastao sa svim čelnicima europskih institucija i troje potpredsjednika Europske komisije.

S obzirom na uočene razlike u distribuciji cjepiva među članicama, potreban nam je korektivni mehanizam kako bi se pravednije i uravnoteženije rasporedile nadolazeće doze cjepiva i u praksi potvrdila europska solidarnost”, priopćio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, austrijski kancelar Sebastian Kurz, bugarski premijer Bojko Borisov, češki premijer Andrej Babiš, latvijski premijer Arturs Krišjānis Karinš i slovenski premijer Janez Janša pozvali su na razgovor predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela kako bi raspravili o pitanju neujednačene isporuke cjepiva prema određenim državama članicama.

“Isporuka cjepiva od strane farmaceutskih tvrtki pojedinim članicama EU-a ne vrši se ujednačeno”

U pismu navode kako su zahvalni vrhu Europske unije što pomaže članicama u borbi protiv pandemije te smatraju da je ”stvar europske solidarnosti” osiguravanje jednakog pristupa slabo dostupnom cjepivu protiv koronavirusa svim članicama EU-a.

”Proteklih dana smo saznali da se, suprotno tumačenju, isporuka cjepiva od strane farmaceutskih tvrtki pojedinim članicama EU-a ne vrši se ujednačeno”, stoji u pismu.

Ako se nastavi ovako to će stvarati dodatne razlike među državama članicama, dodali su čelnici šest europskih zemalja.

”Svi smo započeli s kampanjom cijepljenja zajedno krajem prosinca i Komisija je ispravno postavila zajedničke ciljeve za drugi kvartal 2021. godine. Moramo se pobrinuti da sve države članice imaju jednake položaje za dostizanje tih ciljeva”, poručili su u pismu.

Kurz: Hrvatska zakinuta pri raspodjeli cjepiva, postoje tajni dogovori

Austrijski kancelar Sebastian Kurz kritizirao je u petak raspodjelu cjepiva po zemljama Europske unije tvrdeći da neke zemlje mimo dogovorenog primaju više doza cjepiva nego što im prema dogovoru pripada, a kao jednu od zemalja koja je zakinuta ovakvom praksom je naveo i Hrvatsku.

„Zemlje poput Bugarske, Latvije ili Hrvatske su jako zakinute… Ako se ovaj trend nastavi Nizozemska će do kraja lipnja primiti dvostruko više cjepiva po glavi stanovnika nego Hrvatska“, rekao je austrijski kancelar na izvanrednoj konferenciji za tisak u Beču.

On je zaključio da će u navedenim zemljama proces cijepljenja, ako se nastavi ovaj trend, biti okončan tek na jesen, dok će neke zemlje unutar EU-a svoje građana cijepiti već do kraja svibnja.

Kako je nadalje objasnio austrijski kancelar, postoje naznake da se unutar steering boarda Europske unije formirao tzv. bazar na kojem su pojedine zemlje članice sklapale zasebne ugovore s predstavnicima farmaceutskih tvrtki mimo dogovorenih količina predviđenih sporazumima EU-a s farmaceutskom industrijom.

Plenković ne smatra da je Hrvatska zakinuta: Dobivamo koliko su farmaceutske kompanije u stanju dostaviti

Plenković je ovaj tjedan otputovao u Bruxelles baš zbog pitanja cjepiva i distribucije, a danas je izjavio da je u Bruxellesu nastojao otkriti zašto dolazi do diskrepancije u dostavi cjepiva pojedinim državama koje su ga naručile.

“Trebamo napraviti neki korektivni mehanizam kako bi se bolje vidjela europska solidarnost. Da oni koji su dobili više daju oni onima koji su dobili manje”, rekao je Plenković.

Ne smatra da je Hrvatska zakinuta, nego da dobiva onoliko koliko su farmaceutske kompanije u stanju dostaviti. “Mi otprilike znamo do kraja travnja da ćemo ukupno imati milijun doza, a već nakon toga tih podataka nemamo”, dodao je.

Na pitanje novinara, Plenković se osvrnuo i na izjavu austrijskog kancelara Sebastiana Kurza koji je oštro kritizirao „nepravednu“ isporuku cjepiva unutar članica Europske unije i nepoštivanje dogovorenog „ključa“ raspodjele, a to je broj stanovnika, te kazao da je stalno u kontaktu s austrijskim kancelarom i drugim kolegama.

Premijer Plenković rekao je kako je u tom kontekstu i s njim i s drugim europskim liderima nastoje zajednički utvrditi gdje je nastala diskrepancija u dostavi cjepiva.

Plenković ističe kako je poruka koju je rekao predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen na sastanku u četvrtak navečer, vrlo je slična onom što je javno kazao Kurz.

Važno je da se nađe neki korektivni mehanizam gdje bi se europska solidarnost bolje vidjela nego što se vidi danas, zaključio je, javlja N1 Hrvatska.

Kopirati
Drag cursor here to close