Podrška Draganu Čoviću

Plenković u Mostaru: Važno je da hrvatski narod u što većem broju izađe na izbore

Andrej Plenković je u Mostar došao dati prijateljsku i stranačku podršku Draganu Čoviću na predstojećim izborima, uz želje da na izborima ostvari sjajan pobjednički rezultat.
Vijesti / Svijet | 04. 10. 2018. u 18:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ono što nam je posebno bitno, da kroz ove izbore hrvatski narod, kao najmalobrojniji ali jednakopravan konstutivan narod, iskoristi svoje biračko pravo da sudjeluje u što većem broju u izborima. Siguran sam da će tako pridonijeti onome što je kod izbora važno, a to je legitimitet svih odabranih predstavnika i stoga očekujemo jedan uspjeh i veliki odaziv birača na izbore'', rekao je Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković za medije u Mostaru, nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Kazao je da je u Mostar došao dati prijateljsku i stranačku podršku Čoviću, uz želje da na izborima ostvari sjajan pobjednički rezultat.

FOTO: Bljesak.info / Sastanak predsjednika HDZ-a BiH i hrvatskog član Predsjedništva BiH  Dragana Čovića sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice i Vlade RH Andrejem Plenkovićem.

''Sa spektra HDZ-a Hrvatske, vodimo računa o tome da naša suradnja i bilateralna i u okviru Europske pučke stranke ima svoje konkretne elemente potpore i čvrstog dogovora o onom što su naše zajedničke vrijednosti u političkom smislu funkcioniranja pravne države, vladavine prava gospodarskog razvoja i načela solidarnositi koja je važna i u BiH i Hrvatskoj'', rekao je Plenković ističući kako mu je posebno drago da je HDZ BiH jedna od ključnih stranaka u BiH, koja zagovara EU put i standarde, što je kako kaže Čović kao predsjednik stranke i dokazao.

''Znam koliko su se on i suradnici trudili da put dobije očekivani nastavak, prije svega dovršetak procesa za odgovore na upitnik Komsije, potom i stjecanje statusa kandidata i u konačnici otvaranje pristupnih pregovora. Na tom putu HDZ će davati veliku podršku kako stranačku, tako i svim institucijama BiH koja je naša susjedna i prijateljska zemlja, s kojom želimo zajednički raditi na unaprjeđenju standarda života svih sugrađana'', rekao je Plenković, zaključujući da svakom od tri naroda donosi poruku poštovanja i prijateljstva.

Na novinarsko pitanje da prokomentira nedavnu izjavu Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića koji je kazao kako nije dobro da jedan narod bira političke predstavnike drugom narodu, Plenković je odgovorio kako je upoznat s tom, kako je rekao, ispravnom i mudrom izjavom.

''Vjerujem kako će svi na ovim izborima glasovati sukladno onome što im omogućuje postojeći izborni sustav i da će taj princip dejtonsko-pariškog ustava i načela konstitutivnosti biti reflektiran u samom procesu glasanja. To je dobro za funkcionalnost, koheziju svih institucija u BiH i za njenu budućnost i njeno, možemo slobodno reći, pravedno funkcioniranje'', zaključio je Plenković.

FOTO: Bljesak.info / Sastanak predsjednika HDZ-a BiH i hrvatskog član Predsjedništva BiH  Dragana Čovića sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice i Vlade RH Andrejem Plenkovićem.

Predjednik HDZ-a BiH zahvalio se Plenkoviću za odvojeno vrijeme, što je došao u Mostar podijeliti radost uoči izbora.

''Želio sam ga je informirati oko toga kako ide kampanja, iznio sam svoje poglede na ono što smo do sada uradili i vjerenja kako mislimo da će završiti. Moram zahvaliti za suradnju koja je bila dosta dinamična, od gospodarske suradnje do medijske i diplomatske mreže. Zajedno radimo da bi se osiguralo da BiH funkcionira kao normalna EU država, u kojoj Hrvati jesu jednakopravni s druga dva konstitutivna naroda. Duboko sam uvjeren da kampanju radimo na krajnje uljuđen način, vodimo je da imamo jasnu viziju budućnosti hrvatskog naroda i budućnosti naše domovine BiH'', rekao je Čović dodajući da je takav pristup kampanji, na svim dijelovima BiH u punini dao zadovoljavajući rezultat.

''Mislim da smo dobili atmosferu koja je zadovoljavajuća, da možemo ostvariti projekcije koje smo prije kampanje imali, uz sve nedostatke izbornog zakonodavstva, nedovršenosti odluka oko kolektivnog predstavljanja kada je Ustavni sud u pitanju i nastvait ćemo dalje'', rekao je Čović poručujući kako vjeruje da ''ćemo 8. listopada imati legitimno predstavljanje kako kod Hrvata tako i kod druga dva naroda i da ćemo omogućiti da se gradi partnerstvo''.

FOTO: Bljesak.info / Sastanak predsjednika HDZ-a BiH i hrvatskog član Predsjedništva BiH  Dragana Čovića sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice i Vlade RH Andrejem Plenkovićem.
Kopirati
Drag cursor here to close