Skukom s EU

Plan talijanske koalicije je novi udarac za Europsku uniju

Analitičari smatraju da je plan nove talijanske koalicije najsnažniji udarac i izazov za EU još od britanske odluke da napusti članstvo.
Vijesti / Svijet | 18. 05. 2018. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanske stranke Pet zvijezda i Liga su potpisale sporazum o formiranju koalicije i objavile program koji obuhvata velike mjere za poticanje potrošnje koje će, kako se smatra, dovesti Italiju u sukob sa Europskom unijom, prenosi Reuters.

Obje stranke su organizirale  trodnevno glasovanje unutar stranaka kako bi dobile podršku za dogovorenu koaliciju dviju stranaka koje važe za protivnike standardnog političkog establišmenta u Italiji. Ukoliko sve bude kako su planirali Italija će dobiti vladu već naredni tjedan. Još trebaju objaviti ime kandidata za premijera i dobiti suglasnost talijanskog predsjednika Sergia Mattarelle.

Koalicija je dogovorena nakon dva mjeseca teških pregovora, a obećali su snižavanje poreza, nova izdvajanja za socijalnu pomoć, siromašne te najavili mirovinsku reformu. Sve ove mjere su u suprotnosti sa fiskalnim pravilima Europske unije.

Analitičari smatraju da je plan nove talijanske koalicije najsnažniji udarac i izazov za EU još od britanske odluke da napusti članstvo. Ipak, plan ne sadrži najave da bi Italija mogla izaći iz eurozone, no usprkos tome plan je utjecao na pad vrijednosti eura.

 

Kopirati
Drag cursor here to close