''Daš prst...''

Pjongjang upozorio na "nezasitne zahtjeve" SAD-a

Ministarstvo je upozorilo na jednostrane i nezasitne zahtjeve u vezi denuklearizacije.
Vijesti / Svijet | 08. 07. 2018. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja upozorila je u subotu na "nezasitne zahtjeve" Sjedinjenih Država, nakon dva dana pregovora o nuklearnom programu u Pjongjangu, koje je američki državni tajnik Mike Pompeo ocijenio "vrlo produktivnima".

Nakon što je Pompeo otputovao u Tokio, sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova je ocijenilo "krajnje neugodnim" američko stajalište tijekom razgovora i u suprotnosti sporazumu zaključenom 12. lipnja u Singapuru između američkog predsjednika Donalda Truma i sjevernokorejskog Kim Jong Una.

"Američka stajališta tijekom razgovora na visokoj razini u petak i subotu bila su krajnje neprimjerena, navelo je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju koje prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Ministarstvo je upozorilo na jednostrane i nezasitne zahtjeve u vezi denuklearizacije.

Nekoliko sati ranije, šef američke diplomacije je prije odlaska u Tokio pregovore ocijenio vrlo produktivnima, bez dodatnih objašnjenja.

"To su složena pitanja, ali napredovali smo u gotovo svim središnjim pitanjima, u nekima smo napravili velike korake, a u nekima još preostaje posla", rekao je.

On bi u Tokiju trebao informirati svoje japanske i južnokorejske kolege o napretku pregovora.

Pompeo je od petka pregovarao s Kim Yong Cholom, desnom rukom sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una u Pjongjangu o pokretanju konkretnog plana denuklearizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close