Zapadna Afrika

Gusari oteli šest ruskih mornara

Šest mornara oteto je kada su gusari napali brod s ruskom posadom pored obala Benina u zapadnoj Africi, potvrdila je ruska Agencija za pomorski i riječni promet.
Vijesti / Svijet | 05. 01. 2019. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šest mornara oteto je kada su gusari napali brod s ruskom posadom pored obala Benina u zapadnoj Africi, potvrdila je ruska Agencija za pomorski i riječni promet.

Skupina od sedam do devet napadača, naoružana vatrenim i hladnim oružjem, ukrcala se u utorak navečer na brod MSC Mandy koji je polovio pod panamskom zastavom, priopćila je pomorska uprava i rusko veleposlanstvo u Beninu. Pirati su pljačkali po brodu dva sata, nakon čega su oteli šestoricu mornara.

Veleposlanstvo, navodeći Beninsku mornaricu, kaže da je na brodu bilo 26 osoba: 20 Rusa, četiri Ukrajinca i dva Gruzijca.

Kapetan, njegov glavni časnik i treći časnik, narednik, monter i kuhar, svi ruski građani, oteti su. Ostali članovi posade ostali su na brodu neozlijeđeni.

Napad se navodno dogodio oko ponoći nekih 55 nautičkih milja od Cotonoua, velikog lučkog grada na južnoj obali Benina.

Nakon napada, MSC Mandy krenuo je u luku Lagos i očekuje se da će ploviti dalje prema Cotonouu, pod zapovjedništvom zamjenika glavnog časnika. Očekuje se da se članovi zamjenske posade pridruže ostatku mornara u Cotonouu.

Brod je trenutno privezan u Gvinejskom zaljevu, tvrdi Marinetraffic.

Područje uz obalu Benina i susjedne Nigerije smatra se visokorizičnim vodama. Bilo je pet prijavljenih napada gusara u blizini Cotonoua i više od 20 u blizini Nigerijskog Lagosa prošle godine.

Ruski diplomati u Nigeriji i Beninu rade na oslobađanju zarobljenih mornara, izvijestila je RIA Novosti. Do sada nisu dobili nikakve zahtjeve za otkupninom.

Kopirati
Drag cursor here to close