Potres

Petrinja potonula 10 centimetara

Snimke je objavio Alen Berta, inženjer šumarstva i konsultant u međunarodnoj kompaniji CGI zadužen za područje promatranja planeta.
Vijesti / Svijet | 01. 01. 2021. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Satelitski snimci pokazuju da se tlo u Petrinji nakon razornog zemljotresa spustilo za više od 10 centimetara, prenose hrvatski mediji.

Snimke je objavio Alen Berta, inženjer šumarstva i konsultant u međunarodnoj kompaniji CGI zadužen za područje promatranja planeta.

"Sateliti pokazuju punu razmjeru katastrofe. Uspoređujući snimke radarskog satelita `Sentinel 1` od 18. prosinca i 30. prosinca vidimo da se tlo zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 centimetra na najizraženijem dijelu, dok se tlo same Petrinje spustilo - udaljilo od satelita - od 10 do 30 centimetara. Ta područja imaju radijus po 10 kilometara. I u pojasu opasanog linijom Popovača, Sunja, Kostajnica, Dvor uočavamo pomak od nekoliko centimetara što je bilo pogubno za mnoge već oštećene kuće", napisao je Berta.

Pojasnio je kako se u zagrebačkom potresu tlo pomjerilo samo par centimetara u epicentru, prenosi Srna.

"Samo da podsjetim da se u zagrebačkom potresu tlo pomjerilo samo par centimetara u samom epicentru, dok je u samom gradu to bilo par milimetara", navodi se u objavi.

Kopirati
Drag cursor here to close