SAD

Pentagon uvodi obvezno cijepljenje

Anthony Fauci, američki stručnjak za zarazne bolesti, u nedjelju je izrazio nadu da će FDA dati potpuno odobrenje za cjepiva protiv koronavirusa u sljedećih nekoliko tjedana.
Vijesti / Svijet | 10. 08. 2021. u 08:22 Andolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko ministarstvo obrane (Pentagon) zahtijevat će od svih službenika da se cijepe protiv COVID-19 najkasnije do sredine rujna, objavio je u ponedjeljak ministar obrane Lloyd Austin.

"Tražit ću odobrenje predsjednika da cjepiva budu obavezna najkasnije do sredine rujna, ili odmah nakon odobrenja Američke agencije za hranu i lijekove - FDA, ovisno od toga šta se dogodi prije", naveo je Austin u dopisu američkim snagama.

Anthony Fauci, američki stručnjak za zarazne bolesti, u nedjelju je izrazio nadu da će FDA dati potpuno odobrenje za cjepiva protiv koronavirusa u sljedećih nekoliko tjedana.

Sva tri cjepiva protiv COVID-19 koje se trenutno primjenjuju u Sjedinjenim Američkim Državama, Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson, daju se uz odobrenje za hitnu upotrebu. Očekuje se da će Pfizer prvi dobiti odobrenje u sljedećim tjednima.

Austin je rekao da će u međuvremenu Pentagon "trošiti vrijeme na pripreme za tranziciju", i da će pažljivo pratiti rast stope zaraze u vojsci zbog lakše prenosive delta varijante koronavirusa.

"Neću se ustručavati djelovati ranije ili preporučiti predsjedniku drugačiji smjer ako osjetim potrebu za tim", poručio je Austin.

Ubrzo nakon što je Austinov dopis objavljen, američki predsjednik Joe Biden izrazio je podršku ovoj ideji, navodeći da on i ministar obrane "dijele nepokolebljivu predanost osiguravanju da vojne snage imaju sve alate koji su im potrebni za što sigurniji rad".

"Ova će cjepiva spasiti živote. Sigurna su. Efikasna su", rekao je Biden i dodao da ne mogu odustati u borbi protiv COVID-19, naročito sa delta varijantom koronavirusa koja se brzo širi kod necijepljenih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close