Cirkus Amerika

Pence odbio ukloniti Trumpa

"Ne vjerujem da je takav pravac akcije u najboljem interesu naše nacije i u skladu s našim Ustavom", napisao je Pence.
Vijesti / Svijet | 13. 01. 2021. u 07:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki potpredsjednik Mike Pence naveo je u utorak u pismu predsjednici američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi da se protivi pozivanju na 25. amandman američkog Ustava kako bi smijenio s dužnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavila je Hina.

Pročitajte još

"Ne vjerujem da je takav pravac akcije u najboljem interesu naše nacije i u skladu s našim Ustavom", napisao je Pence.

Prema 25. amandmanu Ustava predsjednika se može ukloniti ako ga se proglasi nesposobnim za obavljanje dužnosti.

Po navodima njemačke agencije Dpa, Pence je u pismu napore demokrata da izvrše pritisak na njega kako bi se pozvao na 25. amandman i smijenio Trumpa nazvao "političkim igrama".

"Prema našem Ustavu 25. amandman nije sredstvo kažnjavanja ili uzurpacije", naveo je Pence. "Pozivanje na 25. amandman na takav način predstavljao bi strašan presedan", dodao je.

Pence je kazao Pelosi kako je energija administracije usmjerena na uredan prijenos vlasti te je pozvao nju i druge članove Kongresa da izbjegnu akcije "koje će dalje potaknuti podjele i strasti u ovom trenutku".

"Radite s nama da snizimo temperaturu i ujedinimo našu zemlju dok se pripremamo inaugurirati izabranog predsjednika Joea Bidena kao sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država", naveo je.

Zastupnički dom Kongresa u utorak raspravlja o pozivu američkom potpredsjedniku na uklanjanje Trumpa s dužnosti kao i o pokretanju postupka njegova opoziva, o čemu će se glasati u srijedu.

Pence i Trump po prvi put su u ponedjeljak navečer razgovarali u Bijeloj kući nakon dana šutnje do koje je između njih došlo nakon nasilnog upada Trumpovih pristaša u Kongres, koji su tada prekinuli postupak kongresne verifikacije rezultata glasanja izbornog koledža i konačno proglašenje pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Američki potpredsjednik prošle je srijede odbio zahtjev predsjednika Trumpa da ne prizna rezultate elektorskog koledža koji je potvrdio pobjedu Joea Bidena, ispravno navodeći da nema ustavne ovlasti dovesti u pitanje rezultate glasanja, piše Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close