Velika Britanija

Odgađa se glasanje za sporazum o Brexitu

Izglasavanje predstavlja veliki udarac premijeru Johnsonu.
Vijesti / Svijet | 19. 10. 2019. u 16:40 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poslanici u Parlamentu Velike Britanije glasali su za odlaganje odluke o tome hoće li podržati dogovor o Brexitu s Europskom unijom, čime su spriječili plan Vlade za napuštanje europskog bloka 31. listopada sa ili bez sporazuma.

Na posebnoj sjednici Parlamenta na kojoj se raspravljalo o sporazumu koji je premijer Boris Johnson postigao u četvrtak sa liderima EU i koji je trebao biti raatificiran, zastupnici su umjesto toga glasali 322 na prema 306 da usvoje amandman, dok se ne usvoji zakonski okvir za glasanje i kasnije provedbu sporazuma.

Amandman je predložio bivši konzervativni zastupnik Oliver Letwin, koji je podržao sporazum Therese May i koji tvrdi da podržava Johnsonov sporazum. Međutim, amandmanom želi osiguranje kako Johnson ne bi mogao provesti Brexit bez sporazuma.

Izglasavanje predstavlja veliki udarac premijeru Johnsonu i znači da mora tražiti od EU da odgodi izlazak Velike Britanije. Amandman, koji je danas usvojen, obvezuje ga da to učini ukoliko dogovor ne bude usvojen do subote.

Kopirati
Drag cursor here to close