Protiv prijedloga May

Parlament odbio prijedlog o Brexitu

Protiv prijedloga dogovora o Brexitu koji je britanska vlada usuglasila s Bruxellesom glasala je nadmoćna većina od čak 230 zastupnika. Za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika.
Vijesti / Svijet | 15. 01. 2019. u 20:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski zastupnici odbacili su u utorak navečer sporazum o Brexitu premijerke Therese May. Za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika, objavile su agencije.

Nakon što je britanski parlament oborio prijedlog premijerke May o Brexitu, na poziv opozicijskog lidera Jeremya Corbyna za srijedu je zakazano glasanje o nepovjerenju vladi.

Uoči glasanja May se obratila parlamentarcima kazavši da britanski narod nije odabrao Brexit bez postizanja sporazuma, a da novi izbori ne bi olakšali situaciju. Premijerka je ranije upozorila parlamentarce da odbijanje sporazuma može značiti da Brexita neće ni biti, prenosi Al Jazeera.

U britanskom parlamentu je uoči glasanja vođena rasprava o sporazumu. Pojedini zastupnici su uložili amandmane.

''To je kompromis. Ako možemo imati datum završetka zaštitnog mehanizma, onda možemo ići dalje. Ne tražim odgovor sada, ali preklinjem vladu da u sljedećih šest sati razmisli hoće li to prihvatiti. Radi se o amandmanima koji bi deblokirali proces kako bi bio prihvaćen u parlamentu'', kazao je Edward Leigh, zastupnik Konzervativne stranke.

Čelnik laburista kazao je da glasanje predstavlja kulminaciju najkaotičnijeg parlamentarnog procesa u posljednjih 30 godina.

''Parlament je proglasio neposluh vlade prvi put u povijesti zbog neobjavljivanja vladinog pravnog savjeta. Zatim, prvi put u nekoliko decenija vlada je odustala od provođenja akata u parlamentu. Vlada je poražena u glasanju o proračunu, prvi put od 70-ih. Premijerka je otvorila debatu o njenom sporazumu prije više od mjesec dana. Debata je trebala završiti 11. prosinca, ali je ona panično odustala od glasanja. Kako sama priznaje, Sporazum bi bio odbijen značajnom većinom'', kazao je Jeremy Corbyn, čelnik laburista.

Šta sada?

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je izjavio da je nakon glasanja o Brexitu povećan rizik da Velika Britanija bez sporazuma napusti Europsku uniju.

"Pozivam Veliku Britaniju da što je prije moguće razjasni svoje namjere", kazao je Juncker.

Britanski parlament odbio je sporazum koji je premijerka Theresa May postigla s EU-om u vezi s izlaskom iz Unije (Brexit). Na povijesnom glasanju, za sporazum o Brexitu glasala su 202, a protiv 432 britanska zastupnika.

Britanski parlament je ovim rezultatima glasanja u velikoj mjeri preuzeo inicijativu nad pitanjem procesa Brexita te ograničio djelovanje aktualne vlade.

Odbacivanjem sporazuma preostalo je nekoliko opcija kao što su prijevremeni izbori kao i novi referendum.

Velika Britanija je referendumom 23. lipnja 2016. godine donijela odluku o izlasku iz EU-a.

Kopirati
Drag cursor here to close