Zidovi

Papa spreman Trumpu sve sasuti u lice

Na novinarsko pitanje kako doživljava kampanju skupine katoličkih ultra-konzervativaca koji ga žele proglasiti heretikom, Papa je kazao kako se ne osjeća pogođenim, nego na to gleda "s dozom humora".
Vijesti / Svijet | 29. 05. 2019. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo izjavio je u utorak kako je spreman američkom predsjedniku Donaldu Trumpu osobno u lice reći da je pogrešno teritorije braniti gradnjom zida duž granica.

U intervjuu za meksičku televiziju Televisa emitiranom u utorak, Papa je također odbacio kritike ultrakonzervativnih katolika koji ga nazivaju heretikomm, piše Hina.

''Ne znam što je to s tom novom kulturom obrane teritorija gradnjom zidova. Već smo imali jedan zid, onaj u Berlinu, koji je izazvao toliko glavobolja i toliko patnji'', rekao je papa Franjo, koji se već ranije javno protivio Trumpovoj migracijskoj politici.

'Odvajanje djece od roditelja u suprotnosti je sa zakonima prirode... ne možeš to činiti. To je okrutno. To je jedna od najvećih okrutnosti. Da bi se obranilo što? Teritorij, ili gospodarstvo, ili tko zna što'', dodao je Papa, napomenuvši kako takva politika ''jako rastužuje''.

Upitan da li bi isto to bio spreman Trumpu reći u lice kad bi umjesto novinarke s njim za stolom sjedio američki predsjednik osobno, Franjo je kazao: ''Isto to. Isto to, jer to javno govorim... Kao što sam već rekao i to da oni koji dižu zidove na kraju postaju zarobljenici tih istih zidova koje su sami sagradili''.

Trump, koji se s papom Franjom susreo 2017. u Vatikanu, smatra da je zid nužan kako bi se zaustavio šverc droge i prelijevanje kriminala preko granice u Sjedinjene Države, zbog čega je došao u sukob s većinski demokratskim Kongresom oko financiranja njegove gradnje.

Papa je prošle godine kritizirao Trumpovu administraciju zbog politike razdvajanja djece od roditelja koji su ilegalno prešli američko-meksičku granicu. Ta je mjera kasnije ukinuta zbog vala negodovanja. Američki je predsjednik prošli mjesec opovrgnuo medijska izvješća da se razmišlja o njezinu ponovnom uvođenju.

Na novinarsko pitanje kako doživljava kampanju skupine katoličkih ultra-konzervativaca koji ga žele proglasiti heretikom, Papa je kazao kako se ne osjeća pogođenim, nego na to gleda "s dozom humora".

''Molim se za njih jer su u krivu, i neki od tih jadnih ljudi su izmanipulirani'', kazao je Papa.

Kopirati
Drag cursor here to close