Semafor

Pao dogovor za novu njemačku vladu

Predsjednik FDP-a Christian Lindner je rekao kako je tzv. semafor-koalicija, nazvana tako po bojama stranaka: crvena (socijaldemokrati), žuta (liberali) i zelena, jamstvo za temeljnu modernizaciju njemačkog društva.
Vijesti / Svijet | 15. 10. 2021. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), stranka Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP) nakon završetka pripremnih razgovora kreću u pregovore oko sastavljanja njemačke koalicijske vlade, priopćeno je u petak u Berlinu, piše Hina.

“Mi smo uvjereni u to da možemo sastaviti ambiciozni i održivi koalicijski ugovor”, stoji u priopćenju koje je izdano nakon završetka pripremnih razgovora u petak prije podne.

U sljedećih nekoliko dana predsjedništva triju stranaka bi trebala prihvatiti prijedlog o početku koalicijskih pregovora.

“Razgovori su prošli u izrazito ugodnoj i konstruktivnoj atmosferi”, rekao je nakon pripremnih razgovora socijaldemokratski kandidat za kancelara i budući kancelar u slučaju uspješnog okončanja koalicijskih pregovora, Olaf Scholz.

On je kazao da među najveće zadaće koje stoje pred koalicijom spada okretanje obnovljivim izvorima energije.

“Radi se o najopsežnijoj industrijskoj modernizaciji u Njemačkoj u posljednjih 100 godina”, rekao je Scholz koji je u dosadašnjoj vladi Angele Merkel obnašao funkciju vicekancelara i ministra financija.

Predsjednik FDP-a Christian Lindner je rekao kako je tzv. semafor-koalicija, nazvana tako po bojama stranaka: crvena (socijaldemokrati), žuta (liberali) i zelena, jamstvo za temeljnu modernizaciju njemačkog društva.

“Već dugo vremena Njemačka nije imala usporedivu šansu za modernizaciju društva, gospodarstva i države”, rekao je Lindner.

Dopredsjednica stranke Zeleni Annalena Baerbock je istaknula potrebu za temeljnom modernizacijom Njemačke.

“Za to nam je potreban čvrsti konsenzus, a ne samo nekoliko dodirnih točaka”, rekla je Baerbock.

Kako javljaju njemački mediji, stranke su tijekom pripremnih pregovora uspjele postići dogovor oko nekoliko spornih tema.

Tako bi minimalna satnica, za što su se zalagali SPD i Zeleni a protivio se FDP, treba biti podignuta na 12 eura.

Zeleni su odustali od zahtjeva za uvođenjem opće maksimalne brzine u Njemačkoj na 130km/h, a SPD i Zeleni su, kako bi izišli u susret FDP-u, odustali od podizanja poreza za više platne skupine.

Pregovarači su najavili kako će se s konkretnim pregovorima i sastavljanju koalicijskog ugovora započeti “što je prije moguće”, vjerojatno već sljedećeg tjedna.

Nakon parlamentarnih izbora 26. rujna na kojima je SPD tijesno pobijedio ispred demokršćanske Unije CDU/CSU u obzir su dolazile koalicije SPD-a, zelenih i liberala te Unije, zelenih i liberala, od čega se nakon početnih razgovora odustalo.

Kopirati
Drag cursor here to close