Vučićev bliski suradnik

Pandorini dokumenti: Tko je Siniša Mali i odkud mu 24 apartmana na Crnom moru?

Mali je kao vlasnik dvije offshore kompanije sa Britanskih Djevičanskih Otoka kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime, naveli su u KRIK-u.
Vijesti / Svijet | 04. 10. 2021. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinari KRIK-a iz Srbije su u okviru Pandorinih papira došli do dokumenata koji pokazuju da je ministar financija Srbije Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dvije offshore kompanije sa Britanskih Djevičanskih Otoka kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime, naveli su u KRIK-u.

Krik navodi da je prvo agencija „Trident Trust“ za Malog registrirala dvije offshore kompanije: „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“, a one su zatim kupile dvije firme u Bugarskoj „Erma 11“ i „Erul 11“ koje su u svom vlasništvu imale apartmane.

U dokumentima o kupoprodaji stanova, Mali je bio naveden kao direktor offshore kompanija sa Britanskih Djevičanskih Otoka, pa su ga tako novinari KRIK-a ranije povezali sa ovim nekretninama.

Novi dokumenti

Novi dokumenti u projektu „Pandorini papiri“, certifikati o vlasništvu nad firmama, otkrivaju da je bio i vlasnik ovih kompanija.

Kupovinu stanova Mali je proveo tijekom 2012. i 2013. godine, u vrijeme kada je bio ekonomski i financijski savjetnik tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, piše KRIK.

Na toj funkciji Mali je bio zadužen za pregovore s Ujedinjenim Arapskim Emiratima oko ulaganja u kapitalne projekte – privatizaciju nacionalne avio-kompanije „JAT“ i izgradnju „Beograda na vodi“.

Ubrzo nakon što je Mali kupio stanove u Bugarskoj, koji su na tržištu vrijedili oko pet milijuna eura, počeo je da ih prodaje. Dva apartmana, koji ne spadaju u najveće, prodao je 2013. i 2014. za ukupno 120.000 eura.

Zatim je izašao iz vlasništva u offshore kompanijama.

U kolovozu 2014, nekoliko mjeseci nakon što je postao gradonačelnik Beograda, Mali je kompanije prebacio na tamošnju odvjetnicu Anu Panajotovu koja je zatim prodala još nekoliko apartmana.

Iz agencije „Trident Trust“ novinarima su kazali da posluju u okviru zakona i da ne daju izjave o svojim klijentima. Panajotova takođe nije željela komentirati rekavši samo: „Odbijam komentirati, već je bilo suviše skandala sa ovim“.

Mali nije odgovorio na poziv novinara KRIK-a za intervju. Ranijih godina je demantiraoda ima 24 stana u Bugarskoj.

Šta su Pandora papiri?

Imena oko 35 aktualnih i bivših lidera, kao i oko 300 duzžnosnika poput sudaca, ministara, gradonačelnika i vojnih generala nalaze se u spisima offshore kompanija nazvanih Pandora Papers odnosno Pandora papiri. U dokumentima su uključene osobe iz više od 90 zemalja svijeta, kao i preko 100 milijardera, ali i slavnih osoba.

Dokumenti koji uključuju emailove, dopise, pružaju rijedak uvid u tajni svijet offshore financija i otkrivaju financijske tajne nekih od najbogatijih ljudi svijeta.

Pojedine osobe suočavaju se sa optužbama za korupciju, pranje novca i izbjegavanje plaćanja poreza.

No, jedno od najvećih otkrića, kako piše BBC, jeste kako su ugledni i bogati legalno osnivali kompanije kako bi tajno kupovali nekretnine u Velikoj Britaniji. Dokumenti otkrivaju vlasnike oko 95.000 offshore kompanija koje stoje iza kupovina.

Više od 600 novinara uključujući novinare BBC-ja, Guardiana, Le Monda, Washington Posta i Nezavisnog konzorcijuma istraživačkih novinara sudjelovalo je u analizi 11.9 milijuna dokumenata offshore kompanija koje su unajmlivali bogati klijenti kako bi im stvarali offshore strukture.

Kopirati
Drag cursor here to close