Nastavak trenda

Pandemija će potaknuti veći priljev izbjeglica i migranata u Europu

Stručnjaci ICMPD kažu da su primijetili pojavu novih migracijskih pravca prema Europi, poput onih iz Libanona prema Cipru ili iz Mauritanije na Kanarske otoke.
Vijesti / Svijet | 26. 01. 2021. u 07:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj izbjeglica i migranata koji će ove godine krenuti prema Europi vjerojatno će se povećati zbog pandemije koronvirusa, predviđa institut za migracijske politike ICMPD.

Očekuje se da će bolja zdravstvena skrb i dostupnost cjepiva u Europi te globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom potaknuti veću migraciju prema Europskoj uniji, rekao je za list Handelsblatt Michael Spindelegger, direktor Međunarodnog centra za razvoj migracijske politike sa sjedištem u Beču.

"U EU-u ljudi dobivaju besplatno cjepivo. To je vrlo privlačno za izbjeglice iz Afrike, Latinske Amerike i Azije. Stoga očekuemo porast ilegalne imigracije", dodao je Spindelegger, koji je i bio austrijski vicekancelar i ministar vanjskih poslova.

"U mnogim zemljama slabe ekonomski izgledi. Stoga očekujemo da će se pojačati pritisak za iseljavanje", predvidio je, prenosi Hina.

Stručnjaci ICMPD kažu da su primijetili pojavu novih migracijskih pravca prema Europi, poput onih iz Libanona prema Cipru ili iz Mauritanije na Kanarske otoke.

Broj migranata koji kreću tim pravcima povećao se za 900 posto, po bečkom institutu. Na prostoru središnjeg Mediterana, pravcu preko Tunisa, broj migranata se prošle godine povećao za 155 posto.

Spindelegger je rekao da očekuje i povećanje migracija iz Latinske Amerike kada se ponovno uspostave zrakoplovne veze jer je ta regija gospodarski mnogo teže pogođena krizom nego Europska unija.

ICMPD su 1993. osnovale Austrija i Švicarska a sada u članstvu ima 18 europskih država.

Kopirati
Drag cursor here to close