Manfred Weber

Palo obećanje: Turska ne može u EU!

Weber je upozorio da je u Europi važna veličina i snaga neke stranke te pozvao birače stranaka desnog centra da u što većem broju izađu na izbore.
Vijesti / Svijet | 11. 03. 2019. u 14:20 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spitzenkandidat (vodeći kandidat) Europske pučke stranke (EPP) za vodeće mjesto glavnog izvršnog tijela EU-a Manfred Weber kazao je u razgovoru za slovenski list Večer od ponedjeljka da će zaustaviti pristupne pregovore Turske o članstvu u Europskoj uniji postane li predsjednik nove Europske komisije, piše Hina.

''Kao kandidat za predsjednika Europske komisije želim biti konkretan i razumljiv ljudima. Zato i obećavam da ću, ako postanem predsjednik Komisije, zaustaviti pristupne pregovore s Turskom jer smatram da Turska ne može biti članica EU-a'', kazao je Weber u razgovoru za mariborski list, u kojemu se osvrnuo na temeljne vrijednosti grupacije europskih pučkih stranaka pred europske izbore, prijepore oko stranke mađarskog premijera Viktora Orbana i na prioritete koje će EPP isticati u predizbornoj kampanji.

Weber je upozorio da je u Europi važna veličina i snaga neke stranke te pozvao birače stranaka desnog centra da u što većem broju izađu na izbore.

''Ne smije se dogoditi da se nakon izbora probudimo s Europskim parlamentom u kojemu će većina izabranih zastupnika biti s lista populista i ekstremista koje odbijaju suradnju i kompromise, a to je realno i sve bi moglo završiti u nacionalističkoj i egoističkoj Europi'', naglasio je Weber te dodao da je od velike važnosti da se na euroizbore izađe i da na njima pobijede ''ozbiljne i prodemokratske stranke''.

''Mi, kršćanski demokrati, predstavljamo jasnu viziju budućnosti, mi smo sredina između ljevice i nacionalista. Nudimo uvjete za stabilan euro, za gospodarski rast, za zaštitu naših granica'', kazao je Weber za mariborski list Večer.

Naveo je da će još ovog tjedna ponovo posjetiti Budimpeštu kako bi intervenirao u spor EPP-a i stranke mađarskog premijera Viktora Orbana.

''Trebamo više interakcije i razgovora kako bismo se bolje razumjeli, no to znači da obje strane tome moraju dati svoj prilog. Vidjet ćemo kakav će biti ishod, razgovarat ću s Orbanom, no loptica je sada na strani Budimpešte'', kazao je Weber.

Kopirati
Drag cursor here to close