Nakon 50 dana

Pala Vlada Kosova

Za nepovjerenje Vladi Kosova glasala su 82 zastupnika, protiv je bilo 32 i jedan suzdržan, a bila je potrebna prosta većina od 120 zastupnika Skupštine ili 61 glas.
Vijesti / Svijet | 26. 03. 2020. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon deset sati debate Skupština Kosova je izglasala nepoverenje Vladi premijera Albina Kurtija, na inicijativu Demokratskog saveza Kosova, partije koja je dio vladajuće koalicije sa Kurtijevim Pokretom “Samoopredeljenje , javlja Anadolija

Za nepovjerenje Vladi Kosova glasala su 82 zastupnika, protiv je bilo 32 i jedan suzdržan, a bila je potrebna prosta većina od 120 zastupnika Skupštine ili 61 glas.

Za nepoverenje vladi glasala je većina zastupnika Demokratskog saveza Kosova (LDK), zastupnici opozicijskih stranaka Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Socijaldemokratske incijative, Alijanse za novo Kosovo, kao i “Srpska lista” i zastupnici nesrpskih manjinskih zajednica.

Protiv rušenja vlade pored zastupnika “Samoopredeljenja”, glasovala je i zastupnica LDK-a Vjosa Osmani, koja je i predsednica Skupštine, te zastupnik LDK-a Haxhi Avdyli.

Arben Gashi, šef zastupničke grupe LDK kazao je da je do ovog zahtjeva došlo zato što premijer Albin Kurti nije ukinuo takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BIH, kako su tražile Sjedinjene Američke Države.

Gashi je istaknuo da su u vrijeme krize zbog koronavirusa premijer i predsjednik izabrali da se bore jedan protiv drugog za nadmoć u ovom malom političkom kosovskom kavezu.

Memli Krasniqi, šef zastupničke grupe opozicijske Demokratske partije Kosova (PDK) kazao je da je premijer Kurti za ovaj period u kome je na čelu Vlade potaknuo i orkestrirao antiamerički duh, zanemarivanjem američkih preporuka i suprotstavljenim i svađalačkim diskursom prema SAD-u.

S druge strane, premijer Kurti je u svom obraćanju zastupnicima rekao da rušenje vlade ima za pozadinu postizanje spremnog sporazuma o razmjeni teritorija sa Srbijom. Ocijenio je da je koalicijski sporazum prekršen kada mu je LDK tražio da ukine takse bez uvođenja reciprociteta.

Tvrdnja da će američke vojne trupe biti povučene sa Kosova nije točna, naglasio je Kurti, dodavši da se jučer sastao sa zapovjednikom KFOR-a koji mu je rekao da ne postoji nikakav zahtjev za povlačenje američkih trupa.

U raspravi se čulo mnogo međusobnih optužbi zastupnika, posebno između poslanika “Samoopredeljenja” i LDK-a.

Podsjetimo, premijer Kurti je ministra unutarnjih poslova i javne uprave Agima Veliua iz LDK-a smijenio prije tjedan dana zbog izjava da podržava proglašenje izvanrednog stanja, suprotno stavu vlade, kao i zbog širenja panike među građanima izjavom da se broj zaraženih koronavirusom povećava iz sata u sat.

Koalicija izmedju “Samoopredeljenja” i LDK-a postignuta je tri mjeseca nakon prevremenih izbora održanih 6. listopada.

U skladu sa mjerama protiv širenja koronavirusa zastupnici su sjedili udaljeni na razmaku od minimum 1,5 metar i nosili su zaštitne maske i rukavice. Na ulazu u Skupštinu svakom je mjerena telesna temperatura.

Zbog neadekvatnih uvjeta u plenarnoj sali, medijima nije dozvoljeno da prate sjednicu, ali je ona prenošena uživo na javnom servisu RTK i na YouTube kanalu.

Kopirati
Drag cursor here to close