S ciljem smirivanja tenzija

Pakistanski premijer zove u pomoć Erdogana

Pakistan će u petak, kako je najavio, osloboditi zarobljenog pilota indijskih zračnih snaga kao "mirovni gest".
Vijesti / Svijet | 28. 02. 2019. u 19:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pakistanski premijer Imran Khan kazao je danas da će od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana tražiti pomoć u posredovanju s ciljem smanjenja napetosti između njegove zemlje i Indije.   

''Povećanje tenzija nije ni u našu niti u korist Indije. Zemlje mogu biti uništene zbog pogrešnih procjena. Rat nikako nije rješenje. Međutim, ukoliko Indija napravi korak u tom smjeru, odgovorit ćemo istom mjerom'' kazao je Khan, javlja agencija Anadolija.  

Pakistan će u petak, kako je najavio, osloboditi zarobljenog pilota indijskih zračnih snaga kao "mirovni gest".  

Khan je to najavio na zajedničkoj sjednici Parlamenta, koja je sazvana kako bi se razmotrila eskalacija napetosti s nuklearnim rivalom Indijom.  

''Sutra ćemo osloboditi indijskog pilota'', kazao je Khan misleći na Abhinandana, pilota indijskih snaga, kojeg su sigurnosne snage Pakistana uhitile nakon što je njegov MIG 29 oborio pakistanski lovac u blizini granice u Kashmiru.  

Tenzije između Indije i Pakistana u kriznom Kashmiru eskalirale su 14. veljače kada su u bombaškom napadu na paramilitarni konvoj ubijena 44 i ranjeno 20 indijskih vojnika. Indija je za napad optužila Pakistan, a službeni Islamabad je odbacio optužbe i osudio napad. Indijske snage su 26. veljače izvele zračne napade na kamp koji se nalazi na pakistanskoj strani linije razgraničenja.  

Tenzije su eskalirale u srijedu kada je pakistanska vojska srušila dva aviona indijske vojske koji su ugrozili zračni prostor Pakistana. S druge strane, tri pakistanska aviona su također ušla u indijski zračni prostor i izazvali reakciju indijskih snaga. Lokalni mediji javili su da su indijske snage srušile pakistanski avion F-16.  

Zbog sukoba u Kashmiru, vlasti Pakistana i Indije su zatvorile većinu aerodroma i zračni prostor za civilne letove. Pakistan je priopćio da je do daljnjeg blokirao zračni prostor za sve komercijalne letove.

Kopirati
Drag cursor here to close