Pritisak na medije

Ozbiljni problemi sa slobodom

Podsjećamo, američki State Department u izvještaju o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini naveo je kako vlasti vrše pritiske na medije u BiH…
Vijesti / Svijet | 20. 04. 2021. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka pandemije virusa korona širom svijeta došlo je do "dramatičnog pogoršanja" slobode medija, navodi se u najnovijem godišnjem izvještaju "Reportera bez granica".

Prema indeksu svjetske slobode medija ove grupe, kojim je procjenjivana situacija u 180 zemalja u svijetu, 73 posto njih ima ozbiljne probleme u vezi sa slobodom u toj oblasti.

Isti izvor navodi da su mnoge zemlje koristile pandemiju virusa korona, koja je izbila u Kini krajem 2019. godine, "kao osnovu za blokiranje pristupa novinara informacijama, izvorima i izvještavanju na terenu".

Grupa navodi da je to posebno slučaj u Aziji, Bliskom istoku i Europi.

"Novinarstvo je najbolje cjepivo protiv dezinformacija", napisao je glavni tajnik "Reportera bez granica" Christophe Deloire.

Dodao je da, nažalost, proizvodnju i distribuciju novinarstva prečesto blokiraju politički, ekonomski, tehnološki, a ponekad i kulturološki faktori.

Problemi su, također, nastali i zbog pada povjerenja javnosti u samo novinarstvo, prenosi Srna.

U izvještaju se navodi da je 59 posto anketiranih u 28 zemalja reklo da novinari "namjerno pokušavaju da zavaraju javnost objavljujući informacije za koje znaju da su lažne".

Podsjećamo, američki State Department u izvještaju o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini naveo je kako vlasti vrše pritiske na medije u BiH, a nedavno je reagiralo i američko Veleposlanstvo koje osuđuje pritiske na novinare koje dužnosnici vrše kad se krene pisati o njihovom djelovanju.

Kopirati
Drag cursor here to close