Mjesečna higijena

Ovaj grad se bori protiv menstrualnog siromaštva

Ženama je tijekom života u prosjeku neophodno 17.000 tampona ili uložaka. Troškovi ove količine iznose oko 3.000 eura.
Vijesti / Svijet | 05. 10. 2021. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu pilot projekta "Rote Box" odnosno "Crvena kutija" u 20. bečkom okrugu četiri mjeseca se besplatno dijele tamponi i higijenski ulošci. Projektom se nastoji ukloniti tabu sa ove prirodne pojave i skrenuti pozornost na činjenicu da bi sve žene trebale imati pristup mjesečnoj higijeni.

Gotovo polovina čovječanstva redovno ima menstruaciju. Međutim, ta priča je i dalje tabu, a i prilično skupa. Ženama je tijekom života u prosjeku neophodno 17.000 tampona ili uložaka. Troškovi ove količine iznose oko 3.000 eura. Za mnoge, taj period u mjesecu predstavlja financijski teret, zbog čega žene u siromaštvu pribjegavaju alternativama poput toalet papira i tkanina. Alternative povećavaju rizik od infekcije i opterećuju psihu. Prema podacima Grada Beča, samo u okrugu Brigittenau za oko 20 posto žena i djevojaka prijeti siromaštvo.

"Ovaj pilot projekt govori o jednakosti u zdravstvu. "Crvene kutije" u Brigittenau trebaju temu učiniti vidljivom i potaknuti jednostavno ophođenje s njom. ", smatra član bečke vlade, resor za zdravstvo Peter Hacker.

Do kraja siječnja 2022. godine za žene i djevojke u okrugu Brigittenau bit će dostupno oko 80.000 tampona i 32.000 higijenskih uložaka, raspoređenih na četiri lokacije. Podršku ovom projektu dao je austrijski lanac drogerija BIPA, priopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close