Postupno

Otvaranje škola i vrtića od 15. svibnja u Sloveniji

Otvorit će se i vrtići, posebice zbog čuvanja djece čiji se roditelji vraćaju na posao.
Vijesti / Svijet | 03. 05. 2020. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastava preko televizije i putem interneta koja je u Sloveniji uvedena zbog covida-19 nastavit će se iduća dva tjedna unatoč smirivanju epidemije, a postupno otvaranje vrtića i škola planira se od 15. svibnja, izjavila je u subotu ministrica za znanost, obrazovanje i sport Simona Kustec.

U školske klupe vratit će se učenici prva tri razreda osnovnih škola, završni razredi srednjih škola, učenici s posebnim potrebama i oni koji moraju popravljati ocjene. Međutim, s obrazovanjem "na daljinu" treba računati i na  početku iduće školske godine, rekla je ministrica.

Otvorit će se i vrtići, posebice zbog čuvanja djece čiji se roditelji vraćaju na posao.

Ponovo će se otvoriti i glazbene škole, a mogućnost da završe obrazovanje dobit će polaznici pučkih učilišta, dok se traži rješenje za đake trogodišnjih strukovnih škola.

"Škola na daljinu funkcionirala je relativno dobro u praksi, pa mislimo da školsku godinu možemo uspješno dovesti do kraja", ocijenila je ministrica Kustec.

U skladu s epidemiološkim preporukama, u razredima će morati biti manji broj učenika, jedan će razred vjerojatno biti podijeljen na dva, trebat će osigurati dovoljno dezinfekcijskih sredstava i redovno zračenje prostora, a obvezno korištenje zaštitnih maski propisano je samo za učenike starije od 12 godina.

U ministarstvu obrazovanja navode da se pripreme za maturu i završne ispite za trogodišnje strukovne škole nastavljaju i da će se svakako održati prema planiranim rokovima.

Kopirati
Drag cursor here to close