Nazočnost predstavnika BIH

Otvaranje američkog veleposlanstva u Jeruzalemu uzbunilo državni vrh u BiH

Izetbegović kaže da nije imao informaciju o nazočnosti bh. izaslanstva na otvaranju veleposlanstva. Mišljenja je da to nisu trebali uraditi bez konzulatacija s Predsjedništvom BiH.
Vijesti / Svijet | 17. 05. 2018. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je u četvrtak da Veleposlanstvo BiH u Izraelu nije trebalo sudjelovati na prijemu povodom otvorenja Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Jeruzalemu.

Kazao je da nije imao informaciju o nazočnosti bh. izaslanstva na otvaranju veleposlanstva. Mišljenja je da to nisu trebali uraditi bez konzulatacija s Predsjedništvom BiH.

''Da vam pravo kažem nisam imao tu informaciju i nisu to trebali raditi bez konzulatacije s Predsjedništvom. Vidjet ćemo koji će biti potezi. Malo ste me iznenadili s tim. Nisam uspio doći do te informacije u ovoj današnjoj gužvi, ali razgovarat ćemo oko toga'', rekao je.

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ranije je kazao da Ministarstvo ne daje suglasnost za ovakve aktivnosti.

''Nemam te informacije zaista. Zato što mi kao Ministarstvo niti dajemo suglasnost niti vodimo evidencije, niti pažljivo pratimo baš sve događaje - ceremonijalne, protokolarne koji se organiziraju za diplomatske predstavnike u nekim drugim zemljama. Zaista nemam detalje oko ovog samog događaja koji se dogodio'', rekao je Crnadak.

Podsjetimo, palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini pozvala je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i članove Predsjedništva, izražavajući podršku i poštovanje prema njihovoj dosadašnjoj podršci Palestini, da pokrene provjeru točnosti informacija u medijima po kojim je predstavnik Veleposlanstva BiH u Izraelu nazočio prijemu povodom otvaranja Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Jerusalemu. 

Također, izrazili su prosvjed povodom posjete veleposlanika BiH pri Ujedinjenim nacijama (UN) džamiji Al-Aqsa i Istočnom Jeruzalemu te posjeti ilegalnim izraelskim naseljima na poziv veleposlanika Izraela pri UN-u. 

''Poznato nam je da BiH svoju vanjsku politiku koordinira s vanjskom politikom EU. Većina zemalja Europske unije, osim Austrije, Mađarske, Češke i Rumunije, bojkotirala je svečanost otvaranja u skladu s politikom neprihvatanja Jeruzalema kao jedinstvenog glavnog grada Izraela, sve dok njegov status ne bude riješen kroz palestinsko-izraelske bileteralne pregovore'', podsjećaju iz Palestinske zajednice u BiH. 

Stoga su izrazili nevjericu i šok povodom informacija da je predstavnik bh. diplomacije nazočio ''događaju koji direktno narušava prava Palestine, krši rezolucije UN-a i međunarodno pravo''. Podsjetili su na neutralan stav Predsjedništva BiH krajem prošle godine, zbog čega su  ove informacije izazvale dodatno ogorčenje.  

Ukazali su na činjenicu ''da palestinski narod i narod BiH desetljećima gaje dobre i prijateljske odnose, istovremeno istaknuvši da je narod Palestine žrtva kontinuiranog nasilja i okupacije, dok otvaranje veleposlanstva u Jeruzalemu krši relevantne međunarodne norme i onemogućava nastavak mirovnog procesa na Bliskom istoku''.

''Ukoliko se pokaže da su informacije točne, tražimo da se odgovorne osobe sankcioniraju zbog, ne samo narušavanja prijateljskih odnosa BiH i Palestine, već i kršenja principa vanjske politike koju utvrđuje Predsjedništvo BiH - istaknuto je u otvorenom pismu Palestinske zajednice u BiH upućenom Predsjedništvu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close