Potraga

Otac nestale sirijske djevojčice zatražio azil: 'Hrvatska policija me razdvojila od kćeri'

Dramatičan poziv Sirijca koji je prije nekoliko dana putem društvenih mreža zatražio pomoć u potrazi za svojom kćerkom od koje je, kako je ustvrdio, razdvojen u Hrvatskoj još 12. ovog mjeseca izazvao je veliku pažnju domaće javnosti
Vijesti / Svijet | 25. 09. 2018. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska policija pokrenula je jučer potragu za nestalom sirijskom djevojčicom, a njezin otac zatražio je azil u Hrvatskoj i policija ga je odvela u prihvatilište. Prije toga, pripadnici MUP-a RH razgovarali su s ocem sirijske djevojčice na graničnom prelazu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Susret je ostvaren uz posredovanje Isusovačke službe za izbjeglice. Lokacija susreta se ne precizira.

Policija provjerava tvrdnje

Dramatičan poziv Sirijca koji je prije nekoliko dana putem društvenih mreža zatražio pomoć u potrazi za svojom kćerkom od koje je, kako je ustvrdio, razdvojen u Hrvatskoj još 12. ovog mjeseca izazvao je veliku pažnju domaće javnosti, a prema tvrdnjama aktivista iz organizacije Are You Syrious, petogodišnja djevojčica Allsa razdvojena je od oca pri, kako se navodi, nezakonitom protjerivanju iz Hrvatske. Da je hrvatska policija razgovarala s ocem djevojčice za kojom se traga, potvrdio je Tvrtko Barun iz Isusovačke službe za izbjeglice.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije je tijekom dana potvrdio novinarima da je hrvatska policija kontaktirala s kolegama u BiH u vezi s ovim slučajem. Komentirajući slučaj nestanka sirijske djevojčice kod Plitvica, Božinović je kazao kako MUP nije imao nikakvih saznanja o ovom slučaju sve do nedjelje. Potvrdio je da policija već provjerava tvrdnje o razdvajanju Sirijca od kćeri iako događaj nije službeno prijavljen.

“Hrvatska policija je unatoč tome što je takav događaj nije bio prijavljen poduzela sve što je mogla u tom slučaju i provela interno informiranje svih nadležnih tijela unutar hrvatske policije bez obzira na to što događaj nije bio prijavljen niti pojedinačno niti od strane policije Bosne i Hercegovine“, rekao je Božinović.

Predstavnik Isusovačke službe za izbjeglice Barun objasnio je da su se pisanim putem obratili MUP-u s molbom da policijski službenici pomognu u potrazi za djetetom na terenu. Potvrdio je da su na zahtjev MUP-a organizirali susret kako bi na taj način policija i službeno zaprimila informaciju od oca sa svim podacima koji su temelj za bilo kakvu istragu ili potragu na teritoriju Hrvatske. No, kako je rekao, upitno je da li je iračka obitelj s kojom je Allsa viđena zadnji put još u Hrvatskoj. Hrvatski mediji prenijeli su apel Sirijca, koji je objavio putem društvenih mreža, u kojem na engleskom jeziku opisuje što mu se dogodilo i kako je ostao bez kćeri. Sirijac tvrdi kako ga je hrvatska policija razdvojila od kćeri te mu razbila mobitel, ali policija je demantirala njegovu priču.

Prema navodima Sirijca, on je 11. ovog mjeseca s petogodišnjom kćeri i jednom iračkom obitelji ilegalno iz BiH prešao granicu i ušao u Hrvatsku. Tvrdi da je na Plitvicama, navodno u mjestu Smoljanac, odlučio ući u lokalni dućan i kupiti hranu i vodu za kćer, koja je ostala s obitelji iz Iraka ispred trgovine. Ondje ga je dočekala policija. Pokušao je objasniti da ga vani čeka kći, ali policajci ga, tvrdi, “ili nisu razumjeli ili mu nisu vjerovali”, uništili su mu mobitel i vratili ga u BiH. Apelira da mu se pomogne u potrazi za kćerkom. Iz Policijske uprave ličko-senjske izvijestili su da policijski službenici nikada nisu postupali na navedenoj lokaciji, a to je potvrdilo i osoblje trgovine.

Pobjegli iz Hrvatske?

Prema izjavama zaposlenika, nisu viđene osobe koje se spominju u javno iznijetim objavama, navodi policija. Iz Isusovačke službe za izbjeglice pak pretpostavljaju da je iračka obitelj s djevojčicom pobjegla kad je ugledala policiju i da se više ne nalaze na teritoriju Hrvatske. Pojavila se i informacija da je MUP Unsko-sanskog kantona u BiH najavio da će o nestanku djeteta obavijestiti Interpol, prenosi Oslobođenje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close