Europljanin

Otac Borisa Johnsona podnio zahtjev za stjecanje francuskog državljanstva

Nitko ne može reći britanskom narodu vi niste Europljani. Povezanost s Evropskom unijom je bitna, kaže Johnson stariji
Vijesti / Svijet | 31. 12. 2020. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otac britanskog premijera Borisa Johnsona izjavio je u četvrtak da je podnio molbu, odnosno zahtjev za dobivanje francuske putovnice kako bi održao veze s Europskom unijom nakon Brexita.

Stanley Johnson, bivši član Europskog parlamenta koji je glasovao za ostanak Britanije u EU na referendumu iz 2016. godine, izjavio je za RTL radio kako želi postati francuski državljanin zbog snažnih obiteljskih veza s Francuskom.

''Ako točno rezoniram, ja sam Francuz. Moja majka je rođena u Francuskoj, njena majka bila je potpuna Francuskinja, kao i njen djed. Stoga je to za mene povratak onome što sam već imao. I to me čini veoma sretnim'', izjavio je 80-godišnji Johnson, koji je u radijskom intervjuu govorio francuskim jezikom, piše Fena.

''Uvijek ću biti Europljanin, to je sigurno. Nitko ne može reći britanskom narodu vi niste Europljani. Povezanost s Evropskom unijom je bitna'', dodao je.

Njegov sin Boris bio je vodeća osoba kampanje za napuštanje EU na refendumu iz 2016. i kaže da Britanija može „moćno prosperirati“ kao potpuno suverena zemlja izvan onoga što naziva pretjerano birokratiziranom EU.

Premijer je u srijedu zauzeo, međutim, pomirljiviji stav dok je parlament odobrio novi trgovinski sporazum s EU.

''Ovo nije kraj Britanije kao europske zemlje. Mi smo u brojnim aspektima suštinska europska civilizacija i nastavit ćemo da budemo takvi'', kazao je.

Ujedinjeno Kraljevstvo službeno napušta EU u četvrtak navečer, nakon često zategnutih 48-godišnjih veza s europskim projektom, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close