Njemačka

Osuđen zbog trovanja hrane za bebe

Pedestčetverogodišnji muškarac priznao je da je trovao tegle s hranom u supermarketima i da je ucjenjivao trgovačke tvrtke nudeći im da će identificirati prehrambene proizvode koje je zatrovao
Vijesti / Svijet | 23. 10. 2018. u 16:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Ilustracija

Čovjek koji je trovao hranu za bebe i odrasle u Njemačkoj osuđen je u utorak na 12 i po godina zatvora zbog pokušaja ubojstva i iznuđivanja.

Pedestčetverogodišnji muškarac priznao je da je trovao tegle s hranom u supermarketima i da je ucjenjivao trgovačke tvrtke nudeći im da će identificirati prehrambene proizvode koje je zatrovao.

On je prošle godine trovao hranu u trgovinama u južnom njemačkom gradu Friedrichshafenu. U tegle s hranom ubacivao je dovoljne količine etilen glikola, bezbojnog tečnog otrova, koje bi mogle ubiti dijete, tvrde tužitelji.

Tragovi otrova pronađeni su u nekoliko proizvoda u dovoljno velikim količinama da opravdaju njegovu krivicu po pet točaka optužbe za pokušaj ubojstva, javio je njemački radio Deutsche Welle.

Bezbojna supstanca korištena za trovanje, čiji se sastojak koristi u antifrizu, ima sladak okus i poznata je po tome što privlači djecu i životinje.

Na današnjem ročištu u gradu Ravensburgu, čovjek je priznao da je slao prijeteće email poruke upozoravajući da će trovati hranu širom Europe dok nije primio skoro 12 milijuna eura od ucjena.

Njegov odvjetnik odbacio je, ipak, optužbu za pokušaj ubojstva.

Također se tvrdi da čovjek ima granični poremećaj osobnosti i da je konzumirao alkohol i lijekove protiv bolova u vrijeme svojih akcija. Tu je tezu odbacio sud nakon što je psihijatar zaključio da je on dovoljno dobrog zdravstvenog stanja da bi se mogao smatrati odgovornim za svoje zločine.

Njegove akcije u prošloj godini izazvale su paniku širom Njemačke nakon što su dužnosnici na jugu zemlje izvijestili o prehrambenim proizvodima koji su zatrovani. Vlasti u jugozapadnoj državi Baden-Württemberg pojačale su provjere sigurnosti hrane kao rezultat toga.

Glavni tužitelj Peter Vobiller izjavio je da je pitanje "sreće" i dobrog policijskog rada što nijedno dijete nije zatrovano.

Osuđenik ima tjedan dana da uloži žalbu na sudsku odluku, prenosi BBC.

 

Kopirati
Drag cursor here to close