Opći kaos

Osim sukoba s Palestincima Izraelu prijeti i građanski rat?

IDF je potvrdio da je tijekom noći počeo uhićivati visokopozicionirane pripadnike Hamasa na Zapadnoj obali.
Vijesti / Svijet | 12. 05. 2021. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelske obrambene snage (IDF) napale su oko 500 ciljeva u pojasu Gaze, uključujući i dvije visoke zgrade, od kojih se jedna srušila, a druga je teško oštećena.

Kako je uobičajeno, IDF je prije napada izvijestio civile da napuste zgradu u kojoj su, tvrde Izraelci, legitimni vojni ciljevi militantnog pokreta Hamas koji Gazom upravlja od 2007. godine.

Sljedeći su cilj podzemne instalacije koje uključuju i prekogranične tunele, prenosi izraelski dnevni list Ha'aretz. I dodaje da se oklopna divizija i padobranci "pripremaju prema operativnim planovima odobrenim za rat u Gazi protekle godine".

IDF je potvrdio da je tijekom noći počeo uhićivati visokopozicionirane pripadnike Hamasa na Zapadnoj obali.

Posljednji podaci navode da su u dosadašnjim sukobima IDF-a s Hamasom i Islamskim džihadom poginule 43 osobe u pojasu Gaze, od kojih 13 djece, i šest odraslih u Izraelu. U srijedu je došlo do tenzija, pa i nereda u izraelskim gradovima u kojima žive veće skupine Arapa, piše Jutarnji.hr

Premijer Benjamin Netanyahu proglasio je izvanredno stanje u Lodu blizu Tel Aviva, nakon što su se u utorak pojavili izvještaji da su Arapi zapalili sinagogu, a Židovi kamenovali automobil kojim je upravljao Arapin.

Mir i sigurnost

"Izgubili smo kontrolu nad gradom i ulicama", požalio se Yair Revivo, gradonačelnik Loda, izraelskom kanalu 12 News. U grad su poslane dodatne policijske snage sa Zapadne obale. Izraelska je policija uhitila desetke osoba u Lodu i gradovima s arapskom većinom kao što su Umm al-Fahm u blizini Zapadne obale i Jisr al-Zarqa na mediteranskoj obali.

"Ova operacija će potrajati, ali ponovno ćemo vratiti sigurnost građanima Izraela", obećao je Netanyahu. Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum rekao je da se Hamas neće povući i da će uzvratiti na svaki izraelski napad.

I ovaj put potvrdila se važnost sustava "Čelična kupola" čija je uloga zaustaviti rakete kratkog dometa. Glasnogovornik IDF-a objavio je da je na Izrael ispaljeno oko 850 raketa, a "Čelična kupola" ih je presrela i uništila 85 do 90 posto. Taj bi postotak odgovarao navodima proizvođača koje brojni analitičari dovode u pitanje.

IDF je objavio snimku djelovanja "Kupole" koja je zaustavila gotovo sve rakete koje su iz pojasa Gaze bile ispaljene prema Tel Avivu. "Čelična kupola" jedan je od temeljnih elemenata izraelskog obrambenog sustava.

Riječ je o sustavu protuzračne obrane koji su razvile izraelske tvrtke Rafael Advanced Defense Systems i Israel Aerospace Industries, uz financijsku i tehničku podršku Sjedinjenih Država, koje će poslije otkupiti dva sustava.

Proturaketni sustavi

"Čelična kupola" je prvi put instalirana 2011. godine i s još dva sustava, "Davidovom praćkom", koja štiti od projektila srednjeg dometa primarno iz Sirije, i "Strijelom", koja je zadužena za presretanje i uništavanje balističkih projektila koji bi mogli stići iz Irana, jamči najveću moguću sigurnost od svih vrsta napada projektilima.

Moshe Patel, čelnik izraelske organizacije za obranu od projektila, bio je izjavio da je do siječnja ove godine "Kupola" uništila ukupno više od 2400 projektila ispaljenih prema Izraelu.

Trenutačno je raspoređeno deset baterija po Izraelu, a stručnjaci smatraju da su potrebne još tri za potpunu zaštitu.

Svaka od njih ima tri lansera s 20 presretača koji imaju doseg od četiri do 70 kilometara. Cijena ispaljivanja jednog presretača je nešto manja od 50.000 dolara.

"Čelična kupola" se oslanja na sustav radara i analize kako bi utvrdila predstavlja li dolazna raketa prijetnju i uključuje presretač samo ako dolazna raketa predstavlja rizik da pogodi naseljeno područje ili važnu infrastrukturu.

To daje posebnu vrijednost sustavu jer ne troši rakete presretače za projektile koji ne predstavljaju opasnost po ljude ili imovinu, privatnu i stratešku. Presretač uništava napadnu raketu u zraku i tako eliminira prijetnju.

Stručnjaci navode kako postoji opasnost da sustav zakaže u slučaju trajnijeg velikog raketnog napada jer tada sustav ne bi bio u stanju dovoljno brzo detektirati koje od raketa treba presresti jer idu prema ciljevima na kojima mogu izazvati ljudske žrtve ili materijalnu štetu.

To se dosad nije dogodilo, iako palestinski militanti u pojasu Gaze imaju nekoliko tisuća raketa koje, uz iransku pomoć, razvijaju od 2001. i sada imaju domet od gotovo 80 kilometara pa predstavljaju prijetnju cijelom Izraelu.

Izrael ubio zapovjednika Hamasa, Palestinci odgovaraju raketama

Izrael je u srijedu objavio da je ubio 16 pripadnika oružanog krila Hamasa u Gazi, na što su palestinski militanti odgovorili novim raketama na Izrael, a Washington šalje izaslanika kako bi pokušao smiriti najžešće sukobe u posljednjih nekoliko godina.

Najmanje 56 ljudi ubijeno je u Gazi od ponedjeljka kada je situacija eskalirala, objavilo je ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze.

U Izraelu je ubijeno šestero ljudi, rekli su izraelski zdravstveni dužnosnici.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je da je među ubijenima palestinskim militantima brigadir Hamasa za grad Gazu. "To je samo početak. Gađat ćemo ih kako nisu ni sanjali da je moguće", rekao je.

Ubrzo nakon te objave Hamas je ispalio velik broj raketa na izraelski grad Ashdod, a izraelski mediji javljaju da se vojska priprema za nove raketne napade na Tel Aviv.

Hamas je priopćenjem potvrdio smrt zapovjednika i "drugih vođa i svetih ratnika", a vođa tog palestinskog pokreta Ismail Hanijeh upozorio je da je "sukob s neprijateljem otvoren", prenosi Hina. 

Palestinski izvor navodi da napori Egipta, Katara i UN-a za postizanjem mira nisu postigli napredak prema okončanju nasilja koje se rasplamsalo ovoga tjedna, nakon napetosti tijekom Ramazana i sukoba u Istočnom Jeruzalemu.

Opisujući scene razaranja kao "mučne", američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da će SAD poslati diplomata Hadyja Amra koji će pozvati Izraelce i Palestince na smirivanje tenzija.

Šef Pentagona Lloyd Austin potvrdio je "čvrstu podršku izraelskom legitimnom pravu na obranu".

Izraelski ministar obrane Benny Gantz kazao je kako će Izrael nastaviti gađati položaje Hamasa kako bi obnovio dugotrajni mir, navodi se u priopćenju o razgovoru s Austinom.

Trenutni je sukob najžešći od rata 2014. u Pojasu Gaze, a raste zabrinutost da bi situacija mogla dodatno eskalirati.

Kopirati
Drag cursor here to close