kritika nobelovca

Orhan Pamuk: Osjećam da su svi u Turskoj uplašeni

Vijesti / Svijet | 20. 07. 2016. u 15:03 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Turski nobelovac, pisac Orhan Pamuk, nakon dužeg izbivanja iz javnosti predstavio je svoju novu knjigu koja izlazi ovog tjedna. Priliku je iskoristio i za neuvijenu kritiku predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove politike.

''Najgora stvar je što je ovdje (u Turskoj) prisutan strah. Osjećam da su svi uplašeni. To nije normalno. Sloboda javnog izražavanja je pala na najniži nivo“, izjavio je za istanbulski list Hurriyet Pamuk, a prenosi portal Cenzolovka.rs. Pisac je optužio vladu zbog progona i šikaniranja svakog novinara koji se usudi biti kritičan, a gdje pošteđeni nisu čak niti oni koji su vrlo bliski vlasti. Pamuk je turskog predsjednika prozvao i zbog njegove nedavne izjave kako žene i muškarci po prirodi ne mogu biti jednaki jer je Bog odredio da one rađaju i podižu djecu.

Orhan Pamuk u posljednje se vrijeme ne pojavljuje tako često u javnosti. Posljednji put oglasio se lani, i podržao demonstrante na istanbulskom trgu Taksim.

''Problem je ovde u tome što se Erdogan ponaša kao stari vladari tridesetih godina prošlog stoljeća. On radi sve, kontrolira sve. On kaže: ’Ja imam iza sebe 50 posto glasova. Šutite.’ Točno je da ima 50 posto (glasova), ali mi imamo 72 milijuna stanovnika koji nisu svi kao on (Erdogan)”, podsjeća autor teksta Vojislav Lalić na ovu Pamukovu izjavu, ali i na činjenicu da je pisac još u prošlom desetljeću prozvan neprijateljem zemlje.

Turski nacionalisti zamjerili su mu, naime, što je u jednom švicarskom listu izjavio da je u Turskoj ubijeno 30.000 Kurda i milijun Armenaca, a zamjeraju mu to do danas. Zbog ove je izjave bio i sudski gonjen, no pod pritiskom međunarodne javnosti tursko je pravosuđe odustalo od postupka zbog 'proceduralnih propusta'.

Orhan Pamuk tada je već bio nominiran za Nobelovu nagradu koju je i dobio 2006. godine. Novi roman ovog 62-godišnjeg nobelovca priča je o uličnom prodavaču boze, njegovoj ljubavi, položaju žena i ljudima koje svakodnevno susreće, a na 480 stranica govori o Istanbulu u razdoblju od 1969. do 2014. godine. Roman je pisao šest godina, a njegov naslov „Kafamda bir tahafik” na Cenzolovki su otprilike preveli kao „Nešto strano u mojoj glavi“. Cijeli tekst pročitajte na ovom linku.

Kopirati
Drag cursor here to close