Pomoć parovima

Orban potiče rađanje: Trebaju nam mađarska djeca

Orbanov akcijski plan tako uključuje doživotno porezno izuzeće za žene s četvero ili više djece.
Vijesti / Svijet | 20. 02. 2019. u 07:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suočenom s padom broja stanovnika u Mađarskoj, premijeru Viktoru Orbanu useljavanje je i dalje zadnja stvar na umu. Umjesto toga, smislio je plan koji bi Mađarice trebao potaknuti da rađaju.

Orban je nedavno obznanio “akcijski plan za zaštitu obitelji” u sedam točaka koji predviđa poticaje mladim parovima da imaju djecu.

Međutim, mišljenja su podijeljena oko toga hoće taj plan imati željeni učinak, dok dio kritičara u njegovu planu vidi zabrinjavajuće povijesne odjeke.

Orbanov akcijski plan tako uključuje doživotno porezno izuzeće za žene s četvero ili više djece.

Zajmovi i novčana pomoć

Žene mlađe od 40 godina pri sklapanju prvog braka mogu dobiti zajam od 10 milijuna forinta (nešto manje od 60.000 KM). Trećina zajma bit će oproštena kada ona rodi drugo dijete, a cijeli će biti otpisan ako rodi treće.

“To je odgovor mađarskog naroda, a ne imigracija”, rekao je Orban (55), otac petero djece, u svom govoru o stanju nacije, pozdravljen velikim pljeskom i oduševljenjem.

“S 10 milijuna forinti moj partner i ja konačno možemo razmišljati o kupnji stana…”, izjavila je Nora Koszeghy, 24-godišnja učiteljica iz Budimpešte i majka malene djevojčice.

“Planiramo brata ili sestricu za Juli. Možda sada može imati dva ili čak tri, tko zna”, kazala je za agenciju AFP.

Pristaše Orbanovog plana u sedam točaka, uključujući mađarskog veleposlanika u Vatikanu, pozdravili su njegovu demografsku politiku nazvavši je “vizionarskom”.

Provladini stručnjaci kažu da jedino takva izravna akcija može potaknuti rast stanovništva koje je u padu od 1981. godine i moglo bi se smanjiti sa sadašnjih 9,7 milijuna na šest milijuna do 2070., prema nedavnom izvješću Mađarskog statističkog ureda (KSH).

Orbanova nacionalno-konzervativna vlada, na vlasti od 2010., kaže da nijedna članica EU-a ne izdvaja više za obiteljsku potporu i tvrdi da je njezin pristup već dao rezultata.

Potaknute poreznim olakšicama i subvencioniranim sustavom stanovanja za mlade vjenčane parove, stope sklapanja brakova su u porastu od 2010. godine. Pobačaji i razvodi u padu su.

Porasla stopa fertiliteta

Mađarska stopa fertiliteta, koja je bila najniža u EU s oko 1,25 djece po ženi 2010. godine, porasla je gotovo do prosjeka Europske unije koji iznosi 1,6, pokazuju podaci Eurostata.

Orbanova vlada želi stopu od 2,1 djeteta po ženi do 2030. kako bi se zaustavio pad stanovništva.

No dio statističara i dalje je skeptičan da će vladine mjere dugoročno preokrenuti tvrdoglavo nisku stopu nataliteta.

“Porast fertiliteta ostvaren je i zbog okončanja ekonomske krize”, rekao je stručnjak KSH-a koji je želio ostati anoniman.

“Veći problemi su velika emigracija – preko pola milijuna od 2010. – i, ključno, pad broja žena fertilne dobi”, istaknuo je.

Pošto se muškarci u tih sedam točaka ne spominju, žene strahuju da će vladine mjere dodatno pojačati pritisak duboko konzervativnog društva da imaju djecu.

Zajam od 10 milijuna forinti morat će biti otplaćen s kamatama ako ne bude djece, rekao je jedan dužnosnik govoreći što je napisano “sitnim slovima” u ugovoru o zajmu.

Kreatori ‘memova’ na mađarskim društvenim mrežama za kritiku Orbanova plana iskoristili su hit televizijsku seriju “Sluškinjina priča”, adaptaciju distopijskog romana Margaret Atwood o Americi kojom vlada mizogina teokracija.

Postoje i protivnici

“Ne želim rađati za Viktora Orbana”, rekla je 35-godišnja novinarka Sarolta Szekely za AFP.

“Dijete nije samo pitanje novca”, kazala je Szekely koja trenutačno nema partnera, ali bi jednoga dana željela imati djecu.

“Dobro obrazovanje i zdravstvena skrb te dovoljna zarada za podizanje djeteta puno su važniji od zadržavanja jednokratnog iznosa ako ispunim kvotu. To nije zaštita obitelji, to je proizvodni program.”

Sociolozi su zabrinuti zbog toga što siromašni, među kojima pripadnici osiromašene manjine Roma koji čine oko 7 do 10 posto stanovništva, nemaju stabilan posao ili novac potreban za apliciranje za zajam.

Od tih mjera većinom imaju koristi oni sa srednjim ili višim prihodima, kaže Dorottya Szikra, sociologinja na Mađarskoj akademiji znanosti.

“Više obitelji profitiralo bi od povećanja dječjeg doplatka, koji je nepromijenjen deset godina, ili s više socijalnih stanova”, rekla je ona za AFP.

Međutim, vlada je odmah žestoko stala u obranu svog plana.

Kada je švedska ministrica za socijalna pitanja Annika Strandhall izjavila da je taj akciji plan “opasan” i da “smrdi na 1930-e godine”, šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto brzo je odgovorio.

“Mađarska radije troši svoj novac na obitelji nego na migrante”, odbrusio je.

I dok će rezultati novog plana za ‘baby boom’ biti vidljivi tek nakon dužeg vremena, ankete pokazuju barem kratkoročni skok za Orbana.

To je dobrodošla vijest za njegovu stranku Fidesz kojoj je nedavno pala potpore zbog novog “robovlasničkog” zakona o radu koji je izazvao val uličnih prosvjeda.

Kopirati
Drag cursor here to close