Mađarska

Orban: Postupno ukidanje restrikcija

Mađarska je do sada potvrdila 2.727 slučaja zaraze koronavirusom te 300 preminulih osoba.
Vijesti / Svijet | 30. 04. 2020. u 08:30 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je da će se postupno ukidati restriktivne mjere uvedene u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa, posebno u ruralnim područjima gdje ima manje slučajeva oboljenja COVID-19. U Budimpešti i okolini ostat će na snazi ograničenja, prije svih ona koja se odnose na zabranu kretanja.

Orban je na svom Facebook profilu napisao da je prva faza obrane od pandemije koronavirusa gotova i da je mađarski zdravstveni sustav spreman da se nosi s velikim brojem pacijenata oboljelih od COVID-19.

Bez preciziranja datuma, Orban je rekao da će u selima trgovine moći produžiti radno vrijeme te da će restoranima i kafićima biti omogućeno da ponovno otvore terase i bašte.

Orban je istaknuo da će mjere koje omogućavaju samo onima starijima od 65 godina da kupuju u prehrambenim trgovinama i apotekama u jutarnjim satima i dalje ostati na snazi.

Mađarska je do sada potvrdila 2.727 slučaja zaraze koronavirusom te 300 preminulih osoba.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. ožujka je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 224.700 ljudi, a potvrđeno je preko 3.170.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 955.000 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close