Bezvezna istraga

Optužnica protiv predsjednika nije bila opcija

Mueller je najavio da zatvara svoj ured te da podnosi ostavku na svoju poziciju u ministarstvu pravosuđa.
Vijesti / Svijet | 29. 05. 2019. u 20:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebni istražitelj Rober Mueller koji je istraživao eventualnu povezanost američkog predsjednika Donalda Trumpa s Rusima i njegovu upletenost u američke izbore, podnio je ostavku. U obraćanju javnosti prvi puta nakon objave njegovog izvještaja kazao je da nije mogao predsjednika optužiti za kriminal.

Mueller je, javljaju američki mediji, najavio da zatvara svoj ured te da podnosi ostavku na svoju poziciju u ministarstvu pravosuđa.

''Moj izvještaj govori sam za sebe'', kazao je Mueller u obraćanju poručivši da i u svjedočenju pred Kongresom ne bi rekao ništa što već ne piše u izvještaju i nije objavljeno javno.

''Moj izvještaj je moje svjedočenje'', poručio je Mueller.

Posebni istražitelj zaključio je nakon istrage da se Rusija uplela u predsjedničke izbore i da je njen cilj bio pomoći predsjedniku Donaldu Trumpu, ali i da članovi Trumpova predizbornog  stožera nisu bili u dosluhu s Rusijom.

Mueller je otklonio zaključak o ometanju istrage, ali je izričito naglasio da predsjednika Trumpa ne oslobađa u potpunosti svake krivnje.

Slično je ponovio i u obraćanju javnosti.

''Da sa sigurnošću možemo reći da Trump nije počinio kazneno djelo, tako bi to i napisali. Ali nismo mogli ni donijeti zaključak da je počinio kazneno djelo'', kazao je.

Mueller je dao do znanja da je od početka istrage bio ograničen pravilima Ministarstva pravosuđa koja zabranjuju optužnicu protiv aktualnog predsjednika. ''Optužnica protiv predsjednika nije bila opcija'', kazao je.

Izjavu zaključio s riječima: ''Bilo više sustavnih pokušaja miješanja u naše izbore. To je optužba koja zaslužuje pažnju svakog Amerikanca''.

Nije odgovarao na pitanja novinara nakon 10-minutne izjave.

Podsjetimo, nakon objave Muellerovog izvještaja državni tužitelj  William Barr odlučio je da neće pokrenuti nikakav pravni postupak protiv američkog predsjednika.

Trump, koji je u više navrata osudio Muellerovu istragu kao lov na vještice, smatra da je to pitanje riješeno.

''Ništa se ne mijenja zbog Muellerova izvještaja'', objavio je na Twitteru. ''Nije bilo dovoljno dokaza, a kad dokazi u našoj zemlji izostanu osoba je nevina. Slučaj je zatvoren! Hvala''.

Kopirati
Drag cursor here to close