Sporazum o priznanju krivnje

Optužena ruska agentica u SAD-u postigla sporazum, Rusija ne zna ništa o njoj

Optužena ruska agentica u SAD postigla sporazum o priznavanju krivnje
Vijesti / Svijet | 11. 12. 2018. u 19:28 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marija Butina, koja je uhićena u srpnju i koja se od onda nalazi u pritvoru, trebala bi se pojaiti pred sudom u Washingtonu na saslušanju, a kaznena tužba po kojoj bi ona trebala izjasniti se krivom, nije objelodanjena, prenosi Glas Amerike.

Butina (30) izjasnila se da nije kriva po navodima koji je optužuju da je nezakonito djelovala kao neregistrirani agent ruske vlade, koristeći rusku grupu koju je nazvala "Pravo da se nosi oružje" kako bi izgradila veze s najmoćnijim američkim lobijem za nošenje oružja, Nacionalnom asocijacijom za oružje (NRA), kao dio napora da promovira Republikansku stranku u SAD.

Butina je navodno razvila osobni odnos s republikanskim odvjetnikom povezanim sa NRA, Polom Ericsonom, i živjela je s njim. Butina je također upisana kao svršeni student Američkog univerziteta u Washingtonu, gdje je stekla master u međunarodnim odnosima ranije ove godine, prenosi Fena.

Ali, američko Tajništvo za pravosuđe navodi da je Butina "tajna ruska agentica" koja je zadržala veze s ruskim špijunima u misiji ciljanoj da se prodre u "američki nacionalni aparat donositelja odluka, kako bi prenosila agendu Ruskoj Federaciji". Oni navode da je njen rad u Sjedinjenim Državama vodio bivši ruski zakonodavac koga je američko Tajništvo za financije sankcioniralo zbog navodnih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Odvjetnici Butine rekli su u sudskom podnesku da je slučaj protiv nje sada "riješen".

Njeni računina društvenim mrežama pokazuju da se ona družila s američkim političarima i kako pozira s oružjem na nacionalnim festivalima oružja.

Slučaj Butine odvojen je od aktualne 19 mjeseci duge istrage specijalnog tužitelja Roberta Muellera, u kojoj on istražuje da li je kampanja Donalda Trumpa iz 2016. surađivala s Rusijom kako bi mu pomogla da pobijedi u trci za predsjednika i je li Donald Trump, kao predsjednik, opstruirao pravdu kako bi omeo istragu

Putin tvrdi da ruski obavještajci ne znaju ništa o Mariji Butini

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak kako mu nije jasno zašto je Ruskinja Marija Butina, uhićena u Sjedinjenim Državama pod optužbom da je ruski agent jer su mu njegovi obavještajni čelnici priopćili da ne znaju ništa o njoj.

''Ona riskira 15 godina zatvora. Zbog čega? Zatražio sam od čelnika obavještajnih službi da mi kažu što se događa. Nitko ne zna ništa o njoj'', izjavio je Putin, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close